Gre za globokomorsko ribo, ki so ji najbliže tropske in subtropske vode, po vsem svetu pa najdemo več kot 200 vrst žarkoplavutaric.

Običajno plavajo na globinah več kot 900 metrov pod morsko gladino, a je ta slabih 50 centimetrov dolg primerek nekako iz globin priplaval na površje in na obalo parka Crystal Cove v kraju Laguna Beach.

Nenavadna popolnoma črna riba ima režeča usta, ostre zobe in trup v obliki nogomete žoge, od tod tudi vzdevek "nogometna riba".

"Videti žarkoplavutarico neokrnjeno je zelo redko. Ni znano, kako ali zakaj je riba pristala na naši obali," je zapisala uprava parka Crystal Cove na svojem Facebooku, kjer so tudi objavili fotografije edinstvene najdbe. "Njihovi zobje, kot zašiljeni stekleni drobci, so prosojni, njihova orjaška usta pa so sposobna posesati in požreti plen velikosti njihovega lastnega telesa."

Samica 25-krat večja od samca

Zaradi velikosti ribe in dolgega izrastka s svetlikajočimi se konicami na glavi, park sklepa, da gre za samico. Samice te vrste namreč lahko zrastejo do 60 centimetrov, samci pa le do 2,5 centimetra.

Edini pomen samca je pomoč samici pri reprodukciji, navajajo. "Samec se prisesa na samico s svojimi zobmi in postane nekakšen spolni zajedavec, dokler se nazadnje ne spoji s samico, da od njegove oblike ne ostane več nič, razen reproduktivnih organov," pišejo.

Trup ribe je zdaj v lasti kalifornijskega urada za ribe in divjad ter naj bi služil za preučevanje in raziskave.