Ligenj je bil svetleče rdeče barve in zelo živahen. Foto: Reuters
Ligenj je bil svetleče rdeče barve in zelo živahen. Foto: Reuters
Ta vrsta zraste tudi do 13 metrov. Foto: Reuters

Ni jasno, zakaj je ligenj, ki se običajno zadržuje v morskih globinah in ga imajo za eno zadnjih skrivnosti ocena, zašel tako blizu obale, kjer je nato plaval pod ribiškimi barkami.

Lastnik lokalne trgovine s potapljaško opremo Akinobu Kimura, ki se je živali pridružil v vodi, je za CNN povedal, da ligenj ni bil poškodovan, ampak zelo živahen, brizgal črnilo in skušal oviti svoje lovke okoli njega.

"Moja radovednost je bila večja od strahu, zato sem skočil v vodo in se mu približal," je razložil. "Njegove lovke so bile tako močne, da sem čutil malce bolečine. Čeprav sem mu skušal pustiti, da pobegne, se je ovil okoli mene in se oklepal moje roke."

Večinoma zaidejo v mreže
O orjaškem lignju ni veliko znanega, razen da ta vrsta z latinskim imenom "Architeuthis" biva v zelo globokem morju in da naj bi zrasla kar do 13 metrov.

Oktobra so pomorski biologi ob jugozahodni obali Japonske ujeli tri mlade orjaške lignje, težke približno pol kilograma in dolge do 33 centimetrov, maja pa je na plažo v Kaikouro na Novi Zelandiji naplavilo dva metra dolgega mrtvega lignja velikana.

Lansko ribiško sezono, ki traja od novembra do marca, se je sicer v ribiške mreže ujelo 16 orjaških lignjev, še vedno pa je zelo redko, da komu uspe dejansko v živo videti žival, ki je bila še do pred kratkim označena zgolj za mit.
Orjaškega lignja so prvič opazili v naravnem okolju v severnem Pacifiku leta 2004, japonska televizija NHK pa je z Discovery Channelom prvič posnela odraslo žival šele leta 2012.