Ovca pri ovci. Foto: Reuters
Ovca pri ovci. Foto: Reuters

Številni prebivalci španske prestolnice so se v nedeljo naposlušali oglašanja zvoncev in ogledovanja ovc, ki so se skozi mesto po starodavni pastirski poti odpravile na travnike na jug države, kjer se bodo lahko pasle v hladnejših mesecih. Ob ulicah se je zbrala množica ljudi in pozdravljala pastirje in živali. Lani je dogodek zaradi pandemije covida-19 odpadel.

"Čudovito je videti toliko ovc na kupu. Festival sem si večkrat ogledala še kot deklica, zdaj pa že prihajam s svojimi otroki," je dejala neka meščanka. Za še pestrejše dogajanje so poskrbeli pastirji, ki so oblečeni v tradicionalne obleke, ob sprehodu skozi mesto pa so plesali in igrali na tradicionalna glasbila.

Pred stoletji so pastirji na poti čez državo prečkali pretežno podeželje in osamljene vasi, zdaj pa se je Madrid že tako razširil, da jih pot vodi skozi samo mesto, zato za en dan živali nadomestijo avtomobile in drug prevoz.

V Španiji obstaja še okoli 125.000 kilometrov poti, ki so namenjene vsakoletni migraciji živine med različnimi pašniki po državi, piše portal Euronews.