Bizon tehta okoli 900 kilogramov. Foto: AP
Bizon tehta okoli 900 kilogramov. Foto: AP

Slavni narodni park v zvezni državi Arizona išče 12 "izkušenih prostovoljcev, ki bi poskrbeli za zmanjšanje črede". V parku namreč opozarjajo, da so se bizoni tako razmnožili, da že povzročajo okoljsko škodo. Ker je lov v ameriških parkih uradno prepovedan, so se morali izogniti tej besedi in so namesto nje uporabili izraz "postopki za zmanjšanje populacije".

Opozorilo pred bizoni na cesti v Velikem kanjonu. Foto: AP
Opozorilo pred bizoni na cesti v Velikem kanjonu. Foto: AP

Natečaj se je odprl v ponedeljek, po 48 urah pa so že zaprli možnost prijave, saj so dobili kar 45.040 prijav. Odločili so se, da bodo izbrali 25, ki so prijavo oddali prvi. Po prikazu praktičnih veščin bo priložnost ubiti bizona dobilo 12 najspretnejših. Odstrel bo potekal na divjem, odmaknjenem terenu na okoli 2440 metrih nadmorske višine, kjer so ponekod še zaplate snega, piše BBC. Izbranci bodo lahko s seboj pripeljali pomočnike, ne bodo pa si smeli pomagati z vozilom, ampak bodo morali živali zasledovati peš.

Na robu izumrtja

Bizon lahko tehta do 900 kilogramov, v Velikem kanjonu pa se je v zadnjih letih njihova populacija namnožila na več kot 600 posameznikov. Oskrbnike parka skrbi, da bodo živali uničile arheološka najdbišča, prispevale k eroziji zemlje in onesnaževanju vode. A okoljevarstveniki opozarjajo, da bi takšen poziv k lovu lahko postavil temelje za nevaren precedens.

Bizoni so se v 19. stoletju zaradi pretiranega lova znašli na robu izumrtja, saj jih je bilo konec stoletja v Severni Ameriki le še okoli 400.