Veliki plamenci (Phoenicopterus roseus) niso ravno pogosti v naših krajih, a ob slovenskem morju jih zadnja leta redno videvajo. Najraje imajo namreč slano vodo, po kateri brodijo, s kljunom in kremplji dvigujejo blato in se hranijo z majhnimi rakci, algami, semeni in različnimi mikroskopsko majhnimi organizmi.

Zato v resnici njihov postanek na Sečoveljskih solinah ni presenetljiv, saj se tam redno ustavljajo, občasno pa jate na solinah tudi prezimujejo. Bolj presenetljivo je, kako velika je bila ta skupina. Po navedbah Parka Sečoveljske soline je štela okoli 150 živali.

Kot je na družbenem omrežju Facebook pojasnil fotograf, ki jih je ujel v objektiv, Iztok Zupan, jih je imel priložnost opazovati (in fotografirati) le približno 20 minut, nato so odleteli naprej.

Kot so januarja letos pojasnili v Krajinskem parku Sečoveljske soline, plamenci pri njih redno prezimujejo od leta 2005 (od takrat so skupno našteli že več kot 1500 teh ptic), a so skupine manjše (preteklo zimo je jata obsegala le 22 ptic, leto prej pa okoli 60), saj jih večina zimo preživi malo južneje, tudi v bližnji beneški laguni ali pri Gradežu.