Ramiro Gonzales že 15 let čaka na usmrtitev. Foto: AP
Ramiro Gonzales že 15 let čaka na usmrtitev. Foto: AP

"Kako bi lahko vrnil neko življenje? Mislim, da bi se s tem lahko še najbolj približal temu," je povedal Gonzales za neprofitno organizacijo Marshall Project, ki se ukvarja z ameriškim pravosodjem.

Gonzalesovi odvetniki so teksaškega guvernerja Grega Abbotta zaprosili za 30-dnevni odlog, teksaški odbor za pomilostitve in pogojne izpuste pa za 180-dnevni odlog, pri čemer so kot razlog navedli darovanje ledvice.

Gonzalesu se je zamisel, da bi podaril svoj organ, porodila med dopisovanjem z Michaelom Zoosmanom, nekdanjim zaporniškim kaplanom in aktivistom, ki se bojuje proti smrtni kazni. Dvojica si je dopisovala od januarja lani, pri tem pa si izmenjavala pisma, poezijo in likovna dela.

V enem od pisem je Zoosman omenil, da ena od žensk v njegovi skupnosti išče darovalca ledvice, Gonzales pa je odgovoril, da bi rad pomagal. "Takoj je pograbil idejo," je povedal Zoosman za Independent in dodal, da si je Gonzales želel najti način, "kako rešiti življenje".

In čeprav Gonzales nazadnje ni bil ustrezen darovalec za omenjeno žensko, pa si je še naprej prizadeval najti nekoga, ki bi mu njegova ledvica lahko rešila življenje, še posebej, ker ima redki krvni tip, kar bi lahko pomagalo tistim, ki le stežka najdejo ustreznega darovalca.

"Kančka dvoma nimam, da Ramirove želje, da postane nesebični darovalec ledvice, ne vodi neki obupani skrajni poskus ustavitve ali prestavitve njegove usmrtitve," je dejal Zoosman za AP. "V grob bom šel s trdnim prepričanjem, da je to nekaj, česar si Ramiro iskreno želi, da bi spravil svojo dušo z Bogom."

Težka mladost

Teksaški pravosodni urad sicer dovoljuje zapornikom darovanje organov in tkiv, a so Gonzalesu prošnjo pred meseci enkrat že zavrnili, ker da ni bil primeren darovalec, je povedala predstavnica urada Amanda Hernandez, ki pa pri tem ni navedla razloga.

Teksaški odbor za pomilostitve in pogojne izpuste naj bi o Gonzalesovi prošnji za prestavitev usmrtitve glasoval 11. julija.

Ramiro Gonzales je bil obsojen na smrt zaradi ugrabitve, spolnega napada in umora 19-letne Bridget Townsend leta 2001. Bridget Townsend je bila dekle prekupčevalca z mamili, od katerega je Gonzales kupoval kokain.

Gonzales sicer ni imel najlažje mladosti – njegova mama je med nosečnostjo uživala mamila, po porodu pa ga zapustila, tako da ga je vzgojila babica. V otroštvu naj bi ga spolno zlorabil moški sorodnik, do 12. leta starosti je že redno užival alkohol in se drogiral, v sedmem razredu pa je pustil osnovno šolo.