Foto:
Foto:
Nemški kardinal Ratzinger na stavnicah kotira najvišje.
Je ključ do bogastva starodavna prerokba?

Skupni znesek vplačil je dan pred začetkom konklava že presegel znesek pri ugibanju zmagovalcev oskarjev. Večina se je med ponujenimi kandidati za naslednika Janeza Pavla II. odločila za 78-letnega Ratzingerja, ki ima najboljše razmerje - 2:1.

Kaj vpliva na odločitev ljudi?
Med prvimi štirimi sta tudi dva italijanska in francoski kardinal, ki naj bi med favorite prišel tudi s pomočjo skrivnostne prerokbe, ki kroži po spletu.

Predstavnik britanske stavnice je povedal, da je zanimanje za stave o novem papežu izjemno in bo zagotovo postalo največja nešportna stavnica v zgodovini.

Neki Irec je povedal, da je zanj nesporen favorit kardinal iz Nemčije predvsem zato, ker ga ostali kardinali dobro poznajo in ker naj bi že sedaj držal mnogo vajeti v svojih rokah. Vodil je tudi pridigo na pogrebu poljskega papeža.

Prerokba buri duhove
Francoski kardinal Jean-Marie Lustiger je v zadnjih dneh strmo napredoval in tako na dveh britanskih stavnicah pristal na drugem mestu.

Čeprav naj bi med poznavalci Rimokatoliške cerkve in razmer v Vatikanu imel le malo možnosti, pa je nekdanji pariški nadškof za mnoge glavni kandidat za novega papeža zaradi prerokbe, ki se je pojavila na svetovnem spletu.

V njej je namreč zapisano, da bo nekega dne papež postal židovski spreobrnjenec, 78-letni Lustiger pa ima prav tako zgodovino - rodil se je namreč kot Žid, v najstniških letih pa je postal katolik.

Nekateri prerokbi slepo verjamejo, saj je neki moški na Lustigerjevo izvolitev stavil kar 1.000 evrov.

Visoko so tudi ...
Na tretjem in četrtem mestu na stavnicah sta pristala italijanska kardinala, 78-letni Carlo Maria Martini in njegov naslednik na mestu milanskega nadškofa Dionigi Tettamanzi.

Naslednji mesti sta zasedla Nigerijec Francis Arinze in Brazilec Claudio Hummes, devet kardinalov pa ima razmerje komaj 125:1.