Foto:
Foto:
Malahija je napovedal konec sveta.
Oljčna vejica kot biblijski simbol predstavlja ljudstvo Izraela.
Zadnji papež bo Petrus Romanus.

Na kaj se to nanaša, ni jasno, ena izmed hipotez pa pravi, da naj bi bila s tem mišljena barva njegove kože oziroma kraj rojstva.

Gre za pogostokrat navedeno prerokbo svetega Malahije, irskega nadškofa, ki so mu člani Cerkve priznali sposobnost videnja prihodnosti in ki so ga razglasili za svetnika že pred več kot osemsto leti.

Malahija je menda imel vizijo pred obiskom Rima okrog leta 1139. V njej je videl preostalih 112 papežev, ki jim bo sledil sodni dan, ko bo Bog - tako piše v Svetem pismu - na koncu časa ločil dobre od zlobnih. Naslednji papež bo po Malahijevem videnju 111. po vrsti, svetnik pa ga je v svojih spisih opisal kot "Slava oljki".

Interpretacije prerokb so različne
Kot vsaka dobro napisana prerokba tudi ta pušča veliko prostora za interpretacijo. Naslednji papež bi lahko imel olivno barvo kože, kar namiguje na papeža iz Latinske Amerike, Afrike ali Sredozemlja. Papež bi lahko imel tudi judovske korenine, saj oljčna vejica kot biblijski simbol predstavlja ljudstvo Izraela.

Tolmači svetega Malahije že dolgo ugibajo, da bi lahko papež "oljka" prišel iz reda svetega Benedikta, veje redovnikov, znane kot oljkarji. Vendar je edini kardinal, ki prihaja iz veje benediktincev, prestar, da bi postal papež, saj šteje že 93 let.

Kritiki: Prerokbe so krivoverstvo
Kritiki preroštva so te prerokbe zavrnili kot krivoverstvo, saj trdijo, da so te bile potvorjene v 16. stoletju med volitvami za papeža, in sicer kot reklama za enega od kardinalov. Tisti, ki mu verjamejo, poudarjajo podobnosti med prerokbami in papeži, ki so bili izvoljeni do zdaj.

Malahija o papežu Janezu Pavlu II.
Papež Janez Pavel II., 110. po vrsti od Malahijeve prerokbe, je v prerokbi opisan kot "de labore solis" oziroma "od sončevega dela".

Janez Pavel II. je bil rojen 18. maja 1920, na dan sončnega mrka. Pokopan je bil 8. aprila 2005, na dan delnega mrka, vidnega v Ameriki. Drugo prerokbo, v kateri je opisan papež Janez Pavel II., razlagajo manj dobesedno in trdijo, da se nanaša na papeževo domovino Poljsko, ki leži na vzhodu Evrope, kjer sonce v Evropi vzhaja.

In o Janezu Pavlu I.
Papež Janez Pavel I., 109. papež na seznamu, je v prerokbi opisan kot "de medietate lunae" ali "polovica meseca". To bi se lahko nanašalo na njegov pontifikat, ki je trajal malce več kot en mesec, od enega prvega krajca do drugega.

Malahija o zadnjem papežu in koncu sveta
Bolj resne so Malahijeve prerokbe, ki omenjajo zadnjega papeža na seznamu, to je "Petrusa Romanusa" oziroma Petra Rimljana, in uničenje mesta, ki leži na sedmih gričih - to je Rima. V času zadnjega pregona Rimskokatoliške cerkve bo vladal Peter Rimljan, ki bo vodil vernike skozi mnoge preizkušnje. Na koncu bo mesto na sedmih gričih uničeno in najvišji sodnik bo sodil svojemu ljudstvu, je opozoril svetnik.