Gledalci s
Gledalci s "spornimi" majicami. Foto: EPA

Spomnimo, 35-letna Peng Šuaj, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah in dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam, je novembra lani nekdanjega visokega kitajskega politika obtožila spolnega napada. Od takrat je izginila iz javnega življenja, zato so teniški igralci in navijači večkrat izrazili globoko zaskrbljenost nad njeno usodo.

Na turnirju v Melbournu so najprej odločili, da so majice z napisom, ki se sprašujejo, kje je igralka, "komercialni ali politični izdelki", zato so jih prepovedali. Prejšnji teden se je namreč na tribunah s takšnimi majicami pojavilo več gledalcev, a so jih odgovorni prosili, naj si jih zamenjajo. Zasegli so jim tudi plakat s tem napisom in poklicali policijo. Neki policist je takrat dejal: "Ne pravim, da vas ta tema ne sme skrbeti, a avstralska teniška zveza postavlja pravila na turnirju."

Peng se je po javno izrečenih obtožbah na družbenih omrežjih pojavila le redko, v javnosti pa sploh ne. Foto: AP
Peng se je po javno izrečenih obtožbah na družbenih omrežjih pojavila le redko, v javnosti pa sploh ne. Foto: AP

Navratilova: "Kapitulirali" ste pred Kitajsko

Na zaplet je opozoril neki avstralski aktivist, nato pa je več uglednih Avstralcev začelo pritiskati na avstralsko teniško zvezo in vodstvo turnirja, da bi te majice morali dovoliti. Oglasila se je tudi teniška legenda Martina Navratilova, ki je držo Avstralcev označila kot "bedno" in jih obtožila, da so "kapitulirali" pred Kitajsko.

V razpravo se je vmešala tudi politika. Avstralski obrambni minister Peter Dutton je dejal, da varnost Peng Šuaj "ni politična tema, ampak človekoljubna". "Gre za ravnanje do mlade ženske, ki trdi, da je doživela spolni napad," je dodal. Zunanja ministrica Marise Payne pa dejala, da bi morali braniti svobodo govora in da spoštuje "moč Peng Šuaj, da se je odločila za tako razkritje", piše Guardian.

Poplava majic na sobotnem finalu?

Predsednik turnirja in teniške zveze Craig Tiley se je zato v torek odločil, da bo preklical prepoved nošenja majic, "če se bodo ljudje v njih lepo vedli". Zaradi "varnostnih razlogov" pa bodo še naprej prepovedani plakati. "Če pridete na turnir, da bi gledali teniške dvoboje, je to v redu. Ne moremo pa vam pustiti, da povzročate nered," je sporočil gledalce.

Nekateri aktivisti so že napovedali, da bodo pred sobotnim ženskim finalom majice s tem napisom delili brezplačno. Na platformi za množično finanicranje GoFundMe so za izdelavo majic že zbrali 15.000 dolarjev.