V neki sladoledarni v Italiji ponujajo tudi sladoled z
V neki sladoledarni v Italiji ponujajo tudi sladoled z "okusom papeža". Gre za sladoled z maskarponejem in jagodami. Foto: AP

V izjavi za javnost so pojasnili, da je papežev dobrodelni urad ledeno sladko pregreho poslal v dva zapora – v stari zapor Regina Coeli ob reki Tiberi v središču mesta in v sodobnejši zapor Rebibbia v rimskem predmestju. V papeževem imenu jih je razdelil poljski kardinal Konrad Krajewski, čigar običajne naloge so razdeljevanje pomoči revnim.

Nedvomno se je sladoled zapornikom prilegel, saj je bilo letošnje poletje eno izmed najbolj vročih do zdaj v Italiji. Na Siciliji so avgusta namerili celo 49 stopinj Celzija, kar je neuradno evropski vročinski rekord.

57-letni Krajewski, ki sodi med najmlajše kardinale v kardinalskem zboru, je znan tudi po tem, da je veliko pripomogel k postavitvi zdravstvenih in higienskih storitev za brezdomce v bližini Vatikana. Tudi to nalogo je izpolnil po papeževi želji. Poleg tega je poleti na Madagaskar poslal več kot 600.000 evrov vredno napravo za računalniško tomografijo oziroma CT, dva milijona evrov pa je pisarna pod njegovim vodstvom namenila tudi za izboljšanje zdravstvenih razmer v treh afriških državah, ki jih v Vatikanu sicer niso imenovali.