Leonardo DiCaprio in Kate Beckinsale. Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio in Kate Beckinsale. Foto: Reuters
Za projektom stoji najbogatejši Kitajec Vng Džjanlin. Foto: Reuters

Inavguracije mesta, ki ga s svojo skupino Wanda Group financira najbogatejši Kitajec Vang Džjanlin, so se udeležili nekateri največji ameriški zvezdniki, kot so Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman in John Travolta, znani kitajski igralci Džhang Dziji, Džet Li in Šu Dženg, po rdeči preprogi pa so se sprehodili tudi Catherine Zeta-Jones, Ewan McGregor in Christoph Waltz.

Kot je na slovesnosti dejal Vang, je filmsko mesto del kitajskih prizadevanj, da bi povečali "kulturno moč" in ustvarili "Chinawood", ki bi Los Angelesu lahko nekega dne konkuriral kot svetovni filmski center.

Največji studio na svetu
V mestu na obrobju pristaniškega mesta Čingdaa, ki se bo raztezalo na 376 hektarjih površin, bodo zgradili 20 studiev, med njimi naj bi bil tudi največji studio na svetu. Po napovedih skupine Wanda naj bi v studiih posneli najmanj 100 filmov letno.

Je pa vprašanje, na kako velik mednarodni uspeh lahko "Chinawood" dejansko računa. Hawk Koch, nekdanji predsednik Ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje, je dejal, da bi se z zgradnjo centra moralo povečati tudi sodelovanje med Kitajsko in mednarodno filmsko industrijo. Kitajski obiskovalci kinematografov si zaslužijo več pozornosti, že zato, ker jih je toliko, meni Koch.
Ob tem pa poudarja, da kitajski sektor nujno potrebuje "osebnejše filme, ki se bodo ljudi dotaknili": "Kitajska je znana bolj po kung fu filmih in akcijah, zato mislim, da morajo nujno začeti snemati intimnejše filme, če želijo, da jih svet začne jemati resno."

Ob tem je povedal še, da misli, da pri "Chinawoodu" ne gre za tekmovanje z oskarji, daj da je vedno dovolj prostora za velike talente. Festival v Čingdau bi po njegovem mnenju lahko spodbudil tudi sodelovanje med filmarji z obeh strani Atlantskega oceana.