Bridž za vse

Igri je pomemben pečat dal ameriški milijonar Harold Stirling Vanderbilt, ki ga štejejo za očeta modernega bridža. Čeprav je bila to nekdaj igra bogatašev, ki so jo igrali v prestižnih klubih, danes ni več tako. Pri nas med najboljše igralce v državi gotovo sodijo člani Bridgekluba Postojna. Bridž je družabna igra za vsakogar, ki pa je hkrati lahko zelo tekmovalna: "Lahko ga igramo doma za zabavo, z manj pozornosti, z manjšo koncentracijo, če pa se bridža resno lotimo, pa ga lahko študiramo vse življenje," je dejala Tanja Gvozdenovič.

Igro običajno igrajo štirje igralci, ki sodelujejo v parih, ima pa več delov. Prvi del je tako imenovana dražba, kjer soigralca tiho, s pomočjo kartončkov komunicirata o svojih kartah. "Mi med samo igro ne govorimo, je dodala Gvozdenovič.

Informacije se pri bridžu ne skrivajo. Foto: Shutterstock
Informacije se pri bridžu ne skrivajo. Foto: Shutterstock

Najboljša vadba za um

Posebnost bridža je ta, da vsi igrajo z istimi kartami, ki so shranjene v posebnih škatlicah, ki po odigrani igri potujejo na sosednjo mizo. Prav tako se med igralci informacije ne skrivajo: "Bridž je dejansko miselni šport, ki je verjetno najboljša umovadba za vse generacije. Je še zadnji miselni šport, kjer računalnik ni premagal človeka," je povedal Sebastjan Jeretič. Igro so v Postojno iz Ilirske Bistrice prinesli leta 1969. "Ne vem, kdo jih je tam seznanil s to igro, ampak to je bilo tri leta pred tem, ko je bila ustanovljena Bridge zveza Slovenije," je sklenil predsednik Bridgekluba Postojna Marko Baša.

Slovenska ekipa med sedmimi najboljšimi na evropskem festivalu bridža

Medtem se je v Pulju pravkar končal evropski festival bridža, kjer je slovenska ekipa LOLa osvojila sedmo mesto, kar je največji uspeh slovenskih ekip do zdaj. Sestavljali so jo Barbara Drinovec Drnovšek, Bogdan Rašul, Jože Sadar in Tomaž Adamič.

Festival Pula International Bridge je letos potekal že 60. leto zapored. Vsako leto združuje ljubitelje bridža, privabi pa tudi svetovne in evropske prvake ter številne profesionalne igralce. Udeleženci prihajajo iz 40 držav, med njimi največ iz Poljske, Nizozemske, Nemčije, Norveške, Hrvaške in Slovenije, poroča STA. Za slovensko ekipo je bilo letos najuspešnejše tridnevno ekipno tekmovanje, kjer so v konkurenci 68 moštev po zmagi nad Poljaki zasedli sedmo mesto.