Najdražji letošnji modroplavuti tun. Foto: Reuters
Najdražji letošnji modroplavuti tun. Foto: Reuters

Lani so prvi dan obratovanja tokijske ribje tržnice Tojosu po vstopu v novo leto, ko se tradicionalno postavljajo rekordi v prodaji modroplavutih tunov, prodajalci največ iztržili za tuna, ki ga je dražitelj kupil za 193 milijonov jenov (1,5 milijona evrov). Letos je bil najdražje prodani tun precej cenejši, zanj je bilo treba odšteti zgolj 20,8 milijona jenov.

Cene tunov na prvi dražbi novega leta sicer vsako leto nihajo, a tako zelo nizko že dolgo niso bile. Predlani je bil na primer postavljen absolutni rekord, 333,6 milijona jenov (2,7 milijona evrov) za eno ribo.

Prodajalci in kupci pojasnjujejo, da je v ozadju slabega povpraševanja, jasno, pandemija covida-19. Iz korporacije Kiyomura, ki vsako leto odšteje precej milijonov jenov za najboljše tune, so tako Reutersu pojasnili, da so se letos že vnaprej odrekli rekordnim ponudbam, saj se želijo izogniti gnečam v svojih restavracijah.

Tradicionalna ponovoletna dražba je letos potekala v povsem drugačnem duhu kot pretekla leta. Foto: Reuters
Tradicionalna ponovoletna dražba je letos potekala v povsem drugačnem duhu kot pretekla leta. Foto: Reuters

Vsakoletna dražba najboljšega tunovega mesa namreč pritegne tudi veliko medijske pozornosti in številni si želijo to drago tunino tudi poskusiti. Posledično so gostinci, trgovci in restavracije, ki za tuna odštejejo največ (pri čemer prej skrbno preučijo kakovost mesa), v naslednjih dneh dobesedno oblegani. A letos si restavracije zaradi hitrega vnovičnega širjenja novega koronavirusa po Tokiu in okolici ničesar ne želijo manj kot gneče.

Tudi pristojni opozarjajo, da so najpogostejši viri okužb v restavracijah in barih, zato so najprej tovrstne dejavnosti odsvetovali, danes pa razglasili še izredne razmere v Tokiu in treh sosednjih prefekturah.

"Širjenje novega koronavirusa bo slej ko prej zaustavljeno, tudi zaradi širšega dostopa do cepljenja in zdravil. A dokler ta dan ne pride, smo se odločili, da bomo vsi na tej tržnici nastopili enotno in zagotavljali stabilno dobavo sveže hrane, brez motenj," je ob tem poudaril Koh Eharam predsednik uprave veletrgovca Tohto Suisan.