Orjaška tuna s kuliso Tokia v ozadju. Foto: EPA
Orjaška tuna s kuliso Tokia v ozadju. Foto: EPA
Na tržnici se lahko pošteno najeste. Foto: EPA
Več vrst rib na kupu verjetno ne boste videli nikjer drugje. Foto: EPA

A potres in cunami 11. marca sta spremenila tudi Cukidži in časi so daleč stran od normalnih. CNN je tržnico obiskal dva tedna po potresu in njihova poročevalka je bila ena prvih obiskovalcev, ki so jih trgovci videli od katastrofe. Njen obisk so vzeli kot znak življenja, kot so ga poznali nekoč, znak, da se bodo turisti morda le vrnili, in so se ji na vse pretege skušali prikupiti in ji ustreči.
"Cukidži ima široko paleto najboljšega od najboljšega, vključno z zelenjavo, sadjem, govedino, perutnino in - seveda - ribami. Edinstvenega ga delajo tudi trgovinice s tukajšnjimi speacialitetami," razlaga Reiko Jošikava, ki dela v kateringu in uporablja tržnico kot glavni vir hrane za njen posel.
Celotna tržnica je razdeljena na pokrito, Džonaj Šidžo, in zunanjo, Džogaj Šidžo. Pokriti del, kjer potekajo dražbe rib, se odpre okoli 3. ure zjutraj, najbolj pa se razživi med 5. in 6. uro zjutraj. Do 9.30, v času, ko večina ljudi službo šele začenja, je vsega že konec.
Dražba melon
Pogosto spregledan del Cukidžija je njegov zunanji del. To območje obkroža ribjo tržnico in prodaja mešanico sezonskega sadja in zelenjave, kuhinjskih pripomočkov in posode, stročnic, začimb, mesa, nožev in rib. Odprt je od 6.00 zjutraj do 13.30. Tu se ne morete pogajati za ceno in skoraj vsa plačila so izvedena v gotovini.
Turisti navadno ne vedo za dražbo vrhunskih melon, ki poteka ob 9.30. Gre za zloglasne, izjemno drage melone, ki jih v veleblagovnicah prodajajo tudi po 10.000 jenov (83 evrov). Ljubitelje melon boste našli v skladišču sadja in zelenjave čez cesto od pokrite tržnice.
Če vas pogled na vso to hrano zlakoti, izpustite šablonske suši restavracije, ki jih priporoča vsak vodnik, ampak raje obiščite Kagura Suši. Restavracija je izumila sušen suši. Če pa surova riba ni vaš tip zajtrka, poskusite Ten Fusa, restavracijo z izvrstno svežo tempuro. Če naročite jo-tendon, ne morete zgrešiti. Gre za vrsto ocvrte morske hrane z zelenjavo na rižu.

Najboljši čas: med 6. in 7. uro
Vzdolž ulice Monzeki boste našli številne majcene restavracije in trgovine. Ne spreglejte prodajalne z rezanci ramen, Dai-ni Cukiji Seimen-jo, kjer lastnik Ume-čan vsako jutro pripravi sveže rezance. Porcija rezancev z juho (tri vrste: piščančja, sojina ali miso) vas bo stala 600 jenov (5 evrov).

Če še vedno mislite, da ekskurzija na Cukidži ni popolna, ne da bi videli orjaško tuno, Minoru Čan, lastnik Dainobuja (ene največjih in najbolj spoštovanih prodajaln tune na tržnici), predlaga, da se ustavite med 6. in 7. uro zjutraj.
"Ko je tunina dražba končana, je veliko prometa z dostavljanjem nakupov na stojnice," razlaga. "Pridite in opazujte delavce, kako z velikimi, ostrimi noži razkosavajo orjaško ribo na manjše kose - to je delo za dva in zelo zanimivo je opazovati."