Wisdom s svojim mladičem. Foto: AP
Wisdom s svojim mladičem. Foto: AP

Wisdom, ki je bila popisana leta 1956, velja za najstarejšo divjo ptico v zgodovini in bi bila lahko celo starejša kot 70 let, saj so v času popisa ocenili, da ima pet let – starost, ko albatrosi spolno dozorijo.

Običajno traja leto dni, da se zvali majhen albatros, nato pa si ptičje mame vzamejo leto dni časa zase. To pa ne velja za Wisdom, ki ima mladiča skoraj vsako leto.

Albatrosi na leto znesejo le eno jajce. Foto: AP
Albatrosi na leto znesejo le eno jajce. Foto: AP

Wisdom je svojega mladiča zvalila prejšnji mesec na atolu Midway, otočku sredi severnega Pacifika, približno 2000 kilometrov zračne razdalje od Havajev.

Wisdom vzgaja svoj naraščaj s svojim aktualnim partnerjem, samcem Akeakamaiem, s katerim sta par od najmanj leta 2010, ocenjuje ameriška služba za ribe in divje živali (USFWS). Za albatrose je značilno, da si partnerji ostanejo zvesti vse življenje, a Wisdom naj bi preživela najmanj dva partnerja.

Vrnitev rekorderke na atol novembra lani, tik pred svojim 70. rojstnim dnem, je okoljevarstvenike močno navdušila in upali so, da bo zvalila še kakega mladiča.

"Vsako leto, ko se Wisdom vrne, izvemo več o tem, kako dolgo lahko morske ptice živijo in ležejo jajca," je za havajski Star Advertiser povedala biologinja Beth Flint iz USWS-ja.

Wisdom z aktulnim partnerjem. Foto: AP
Wisdom z aktulnim partnerjem. Foto: AP

"Njena vrnitev ne le navdihuje ljubitelje ptic po vsem svetu, ampak nam pomaga bolje razumeti, kako lahko v prihodnje zaščitimo te veličastne, elegantne morske ptice in okolje, ki ga potrebujejo za preživetje."

Havajsko božanstvo

Še do začetka 21. stoletja je stroka menila, da laysanski albatrosi lahko dočakajo le okoli 40 let. A, kot piše Independent, je Wisdom dokazala nasprotno.

Leta 2002 je biolog Chandler Robbins iz USFWS-ja, ki je delal na Midwayu, opazil ptico s poškodovanim krilom, ki ga je bilo treba zaceliti.

Na svoje veliko presenečenje je odkril ne le, da je ptica stara 51 let, ampak da je bil on tisti, ki jo je leta 1956 popisal. Robbins je umrl leta 2017 v starosti 98 let.

Foto: AP
Foto: AP

Laysanski albatrosi preživijo okoli 90 odstotkov svojega življenja v zraku ali na morju. Velika večina znanstvenega znanja o teh pticah izvira iz tistega, kar lahko opazujejo v tistih 10 odstotkih časa, ko albatrosi priletijo v svoje kolonije v Pacifiku, ko iščejo samca ali valijo mladiče.

Starost Wisdomove je svojevrsten dosežek, glede na to, kako izjemno težka so življenja albatrosov in koliko nevarnosti jim preti – ne le neurij, cunamijev in naravnih predatorjev, kot so morski psi, ampak tudi podnebna kriza in vse hujše onesnaženje morij s plastiko in drugimi odpadki.

Na Havajih so albatrosi, znani kot mōlī, ključen del tamkajšnje avtohtone kulture in predstavljajo agrikulturnega boga Lona, ki simbolizira dež, plodnost in glasbo.