Sestra Andrej živi v domu za starejše občane v Toulonu. Foto: AP
Sestra Andrej živi v domu za starejše občane v Toulonu. Foto: AP

V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisala tudi kot najstarejša redovnica.

Sestra Andrej (André), ki je ime prevzela po svojem bratu, je bila rojena kot Lucile Randon 11. februarja 1904, večino svojega življenja pa je posvetila bogoslužju. Preden je postala katoliška redovnica, je skrbela za otroke med drugo svetovno vojno, nato pa je 28 let posvetila skrbi za sirote in ostarele.

Redovnica, ki živi v francoskem mestu Toulon, se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisala tudi kot najstarejši človek, ki je okreval po covidu-19. Pozitivni izvid na testu na koronavirus je imela na začetku lanskega leta, a je v treh tednih povsem okrevala – ravno pravočasno za praznovanje svojega 117. rojstnega dne.

Foto: AP
Foto: AP

Sestra Andrej o rekordu: "Žalostna čast"

V intervjuju za francoski kanal RMC Story je sestra Andrej izkazala mešane občutke do tega, da je postala najstarejši človek na svetu.

"Zdi se mi, da bi mi bilo bolje v nebesih, ampak me dobri Gospod še noče," je dejala in naziv označila za "žalostno čast".

Je pa tudi izrazila veselje, kako jo njena družina razvaja. Sestra Andrej namreč močno uživa v čokoladi in vinu ter prisega na kozarec rujnega na dan, poroča CNN.

Ko je februarja dopolnila 118 let, je prejela na roke napisano čestitko od francoskega predsednika Emmanuela Macrona – že 18. francoskega predsednika v času njenega življenja. V tem času pa se je zamenjalo tudi kar deset papežev.

Kane Tanaka je umrla 19. aprila in je bila predtem vpisana v Guinnessovo knjigo kot najstarejši človek na svetu. Stara je bila 119 let. Naziv najstarejšega človeka vseh časov pa si tudi lasti Francozinja – Jeanne Louise Calment, ki je bila rojena 21. februarja 1875 in je dočakala kar 122 let in 164 dni.