Kane Tanaka ob praznovanju 117. rojstnega dne. Zadnji dve leti je jubilej zaradi pandemije covida-19 praznovala za zaprtimi vrati, obiskati je niso mogli niti najbližji. Foto: Reuters
Kane Tanaka ob praznovanju 117. rojstnega dne. Zadnji dve leti je jubilej zaradi pandemije covida-19 praznovala za zaprtimi vrati, obiskati je niso mogli niti najbližji. Foto: Reuters

Tanaka je umrla že 19. aprila, a so pristojni to javnosti razkrile šele zdaj. Zakaj so se tako odločili, ni povsem jasno. Le devet dni pred smrtjo je Japonka tudi uradno postala drugi najdlje živeči človek v zgodovini – vsaj po uradno dostopnih podatkih. Absolutni rekord še vedno pripada pokojni Francozinji Jeanne Louise Calment, ki se je rodila 21. februarja 1875, umrla pa je 4. avgusta 1997 pri starosti 122 let in 164 dni.

Kane Tanaka, ki je v življenju prestala kar nekaj hujših zdravstvenih preizkušenj (med drugim je zbolela za hudo obliko paratifusa, ko ji je bilo 35 let, 10 let pozneje je premagala raka na trebušni slinavki, pri 103 letih pa, po operaciji, še raka na debelem črevesju), je bila zadnja leta relativno zdrava, v zadnjih tednih pa so jo morali večkrat sprejeti v bolnišnico, izjave njenih najbližjih navaja Guinnessova knjiga rekordov. Kljub vsemu je vse do konca oboževala kokakolo in čokolado, še pravijo.

Živela je v domu za starejše, kjer je čas preživljala ob igranju namiznih iger, reševanju matematičnih ugank in razvajanju s čokolado in sladkimi pijačami. Načrtovala je, da se bo z invalidskim vozičkom udeležila štafete na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021, vendar ji je to preprečila pandemija.

Ko jo je Guinnessova knjiga rekordov leta 2019 imenovala za najstarejšo živečo osebo na planetu, so jo vprašali, v katerem trenutku je bila v življenju najbolj srečna. Odgovorila je, da je bil to točno tisti trenutek, ko je izvedela, da je najstarejša.

Guverner Fukuoke Seitaro Hattori je ob smrti Tanake izrazil obžalovanje. "Veselil sem se že, da bi na letošnji dan spoštovanja starejših videl gospo Kane in praznoval z njeno najljubšo gazirano pijačo in čokolado," je dejal. Dan starejših je na Japonskem državni praznik, ki ga praznujejo 19. septembra.

Tanaka se je kot sedmi od devetih otrok v družini rodila 2. januarja 1903 na jugovzhodu japonske regije Fukuoka. Ko je bila stara 19 let, se je poročila s Hideom Tanako, s katerim sta imela štiri otroke, še enega pa sta posvojila. Ko sta se njen mož in sin odšla bojevat v drugo kitajsko-japonsko vojno, ki se je začela leta 1937, je družino skupaj s taščo vzdrževala z vodenjem restavracije z riževimi rezanci.

Japonska ima po podatkih Svetovne banke najstarejše prebivalstvo na svetu, saj je približno 28 odstotkov ljudi starih 65 let ali več.