Foto: AP
Foto: AP

Premierno ga bodo prikazali v londonskem gledališču Old Vic naslednje leto, so v ponedeljek sporočili iz gledališča. Muzikal je napisal avtor John O'Farrell, režiral pa ga bo Luke Sheppard.

Live Aid, ki sta ga pred skoraj 40 leti organizirala rokerja Bob Geldof in Midge Ure, si je ogledalo približno 1,5 milijarde ljudi.

"Če bo ta muzikal samo enega človeka spodbudil k pozitivnemu vplivu na bolje, potem bo delo dobro opravljeno," je Geldof dejal v izjavi na spletni strani The Old Vic. Povedal je, da je spremljal razvoj produkcije.

Gledališče je sporočilo, da ima produkcija dovoljenje dobrodelne fundacije Band Aid, ki ji bodo namenili deset odstotkov od prodaje vsake vstopnice.

"Za tiste med nami, ki smo bili v 80. letih, sem prepričan, da je sobota, 13. julij 1985, eden tistih dni, ki se je za vedno vtisnil v naš spomin. "Vsi se spomnimo, kje smo gledali Live Aid, s kom smo ga gledali, in začudenja nad podvigom, ki se je odvijal pred našimi očmi," je dejal umetniški vodja gledališča Old Vic Matthew Warchus.

V muzikalu bodo pesmi Boba Dylana, Davida Bowieja, Queenov, skupine The Who, Paula McCartneyja, Eltona Johna, The Boomtown Rats in drugih, ki so nastopili na koncertu, ki je hkrati potekal na londonskem stadionu Wembley in stadionu Johna F. Kennedyja v Filadelfiji.

Enodnevni dogodek, ki je trajal 16 ur, je zbral 70 skupin in izvajalcev. Na obeh stadionih se je zbralo 162.000 obiskovalcev, po televiziji si je nastope ogledalo okoli 1,5 milijarde ljudi v 110 državah. Na koncu pa sta Geldof in druščina za žrtve lakote v Etiopiji zbrala 245 milijonov ameriških dolarjev.

Geldof je Live Aid organiziral sedem mesecev po sestavi zvezdniškega zborčka v pesmi Do They Know It's Christmas. Pevec in avtor je upal, da bo z njo zbral nekaj tisoč funtov, na koncu je milijone. In to ga je le spodbudilo – po predlogu Boya Georgea –, da organizira največji koncert, ki ga je videl svet.