Polirani rubini z več kot petimi karati so zelo redki. Foto: EPA
Polirani rubini z več kot petimi karati so zelo redki. Foto: EPA

V Mozambiku, kjer so na severu države obsežna nahajališča rubina, so lani v rudniku našli osupljiv primerek. Neobdelan kamen je namreč tehtal neverjeten 101 karat. Redek dragulj so poimenovali po rudniku, kjer je ta "prebival" – nadeli so mu ime Estrela de Fura, kar v portugalščini pomeni Zvezda Fure.

Neobdelan kamen je tehtal 101 karat. Foto: AP
Neobdelan kamen je tehtal 101 karat. Foto: AP

Postal je tudi največji rubin, ki je kdaj prišel na dražbo – po brušenju in obdelavi je tehtal 55,22 karata. Dražbeni hiši Sotheby's, ki je lepotca oklicala za enkraten in neponovljiv dragulj, ga je zdaj v New Yorku uspelo prodati za rekordno vsoto, nekdo je zanj odštel kar 34,8 milijona dolarjev (približno 32,3 milijona evrov), poroča BBC.

"S svojo velikostjo, ki je brez primere, prodorno barvo in redko stopnjo prosojnosti oziroma čistosti si je danes resnično zaslužil rekordno ceno," je o rubinu, ki se je po novem pridružil vrstam najbolj legendarnih dragih kamnov na svetu, dejal Quig Bruning, vodja zlatarne Sotheby's v New Yorku.

Del izkupička od prodaje Zvezde Fure bo rudnik Fura namenil ustanovitvi akademije, ki bo zagotavljala tehnično usposabljanje na področju rudarstva, inženiringa, mizarstva in kmetijstva.