Mahuta. Foto: Reuters
Mahuta. Foto: Reuters

"Počutim se počaščeno, da lahko vodim razprave na mednarodnem prizorišču," je po imenovanju povedala za Radio New Zealand.

Mahuta je del 20-članske vladne ekipe, ki jo je danes predstavila novozelandska premierka Jacinda Ardern po nedavni prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah. Kot je dejala Ardernova, je nova vlada "izjemno raznolika" in s tem odraža Novo Zelandijo, ki jo je izvolila.

Sorodna novica Novozelandska premierka predstavila "izjemno raznoliko" vladno ekipo

S 50 odstotki žensk in 10 odstotki odkritih predstavnikov LGBT-skupnosti novozelandsko vlado že zdaj označujejo za morda celo najbolj raznoliko na svetu – svetovno povprečje je 25-odstotna zastopanost žensk.

Do zdaj je imela največji delež istospolno usmerjenih poslancev Velika Britanija s sedmimi odstotki. Tudi novi novozelandski namestnik premierke Grant Robertson je homoseksualec.

Tudi prejšnji minister Maor

50-letna Nanaia Mahuta, nekdanja ministrica lokalne vlade, pristojna za maorski razvoj, je na položaju zunanje ministrice nasledila Winstona Petersa, ki je prav tako Maor.

V parlament je bila prvič izvoljena leta 1996, leta 2016 pa postala prva poslanka z moko kauae, tradicionalno maorsko tetovažo spodnjega dela obraza.

Moke imajo za Maore izjemen simbolični pomen, saj vsebujejo podatke o prednikih, zgodovini in statusu tetovirane osebe. Tetoviranje spremlja prav poseben, svet protokol, po (boleči) tradicionalni metodi za poslikavo uporabljajo dleto, danes pa pogosteje uporabljajo sodobne naprave.

: Reuters
: Reuters

Tetovaža z močnim sporočilom

Ko se je pred štirimi leti tetovirala, je Mahuta dejala, da ni veliko razmišljala, kako prelomna bo njena tetovaža. "Bolj sem razmišljala v smeri daljše projekcije svoje življenjske poti, kako hočem nadaljevati in kakšen bo moj prispevek družbi. To je zame glavno," je povedala za RNZ.

Mahuta je v sorodu s pokojno maorsko kraljico Te Arikinui Te Atairangikaahu in zdajšnjim maorskim monarhom Kingijem Tuheitio.

Kīngitanga, maorsko kraljevsko gibanje, ima več kot 160 let dolgo zgodovino, na Novi Zelandiji pa so politično močno prisotni, navaja CNN.

Obraz Nove Zelandije je staroselski

Rukuwai Tipene-Allen, politična poročevalka maorske televizije Māori Television, ki prav tako nosi moko kauae, pravi, da je imenovanje Mahute izjemnega pomena. "Prvi obraz, ki ga bodo ljudje videli na mednarodni ravni, je nekdo, ki govori, je videti in zveni kot Maor," je dejala. "Obraz Nove Zelandije je staroselski obraz."

Tipene-Allenova pravi, da to, da Mahuta nosi tradicionalno tetovažo, vliva Maorom neizmerno moč.

"Kaže, da ima naša kultura mesto na mednarodni ravni, da ljudje vidijo pomen Maorov in kako velika razlika je, če imaš na takem položaju Maora. Da nosi na obrazu sledi svojih prednikov, kaže ljudem, da ni meja za Maore in kako visoko lahko posežejo."

Mahuti so ob imenovanju čestitali politiki z obeh polov novozelandskega političnega spektra, Golriz Ghahrman iz Zelene stranke pa je dejal, da je nadvse vznemirljivo, da je država "dekolonizirala" svoj glas v zunanji politiki.