Tower of London. Foto: EPA
Tower of London. Foto: EPA

Britanski narod žaluje, v znak spoštovanja umrli kraljici Elizabeti II. so se svoja vrata danes odločile zapreti tudi različne trgovine in turistične znamenitosti. Tako je svoje stranke med prvimi nagovorila tudi vrhunska veriga veleblagovnic Selfridges. "V tem času, ko se država spominja kraljice Elizabete II. in jo počasti, smo v mislih s kraljevo družino," so zapisali pri podjetju in napovedali, da bodo svoje spoštovanje izkazali tako, da bodo Selfridges trgovine 9. septembra cel dan zaprte, a se bodo znova odprle v soboto.

Enako odločitev so sprejele blagovne znamke Mulberry in Liberty – na londonski trgovini na Regent Streetu so zastavo obesili na polovico droga, kraljevi družini so izrekli sožalje.

Prav tako je zaprtje naznanila pri turistih priljubljena Narodna galerija, trenutno so prodajo vstopnic za ogled šestih kraljevih palač – Hampton Court Palace, Tower of London, Kensington Palace, Kew Palace and Hillsborough Castle and Garden – prekinili. Da počastijo kraljičino naklonjenost živalim, sta se za prekinitev dela odločila tudi živalska vrtova London in Whipsnade.

"V čast nam je bilo, da smo jo v naše živalske vrtove večkrat sprejeli. Njena ljubezen do živali bo ostala v našem spominu, tudi njena zapuščina bo s tem, ko bomo nadaljevali naše delo, živela naprej," so povedali pri londonskem živalskem vrtu in dodali, da bodo v njen spomin pripravili posebno razstavo fotografij, poroča Daily Mail.

Da se bodo "zaposleni in gostje njenemu veličanstvu lahko poklonili in izkazali spoštovanje", so tudi v tematskem parku Legoland v Windsorju naznanili, da bodo v petek zaprti. V Manchestru so se tudi nočni klubi odločili, da danes ne bodo obratovali, pričakujejo, da bodo podobno ravnali tudi drugi bari in klubi.

Gledališča bodo nadaljevala svoje nastope, a se bodo umrli britanski monarhinji poklonili z minuto tišine, predvajanjem himne in odprtjem žalnih knjig.