Britanski dvor nima težav z nasledstvom, linija tistih, ki stojijo v vrsti za prestol, je zelo dolga. Foto: EPA
Britanski dvor nima težav z nasledstvom, linija tistih, ki stojijo v vrsti za prestol, je zelo dolga. Foto: EPA

Novi britanski kralj je postal Karel III., linija nasledstva za krono za njim pa je takšna: prestolonaslednik je postal njegov najstarejši sin, princ William, sledijo pa vsi trije Williamovi otroci – princ George, princesa Charlotte in princ Louis. Peti v vrsti za britanski prestol je Karlov drugi sin, Harry, vojvoda Susseški, za njim sta oba Harryjeva otroka, Archie in Lilibet. Osmi v vrsti je kraljičin tretji otrok, Andrew, ki ima naziv vojvoda Yorški, sledita njegova starejša hči, princesa Beatrice in njena hči Siena. Če gledamo nasledstvo še naprej, ji sledi druga hči Andrewa, princesa Eugenie, in njen sin August, na 13. mestu pa je kraljičin najmlajši sin Edward. Sledita njegova dva otroka. Pregled na 16. mestu zaokrožuje princesa Anne, drugi kraljičin otrok in edina hči.

Njegovo in njeno veličanstvo

Karel je bil več desetletij poznan kot Charles, valižanski princ, zdaj pa je postal Karel III., kralj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Obenem je tudi kralj držav Britanske skupnosti narodov. Po novem ga morajo klicati "njegovo veličanstvo". Njegova žena Camilla bo do kronanja imela naziv queen consort oziroma kraljica žena, prav tako jo bodo klicali njeno veličanstvo, nič več "njena kraljeva visokost".

Bosta Archie in Lilibet obdržala naziva princ in princesa?

S tem, ko je Karel III. postal novi britanski kralj, četudi bo do njegovega kronanja minilo še nekaj mesecev, so se oziroma še bodo predvsem člani dvora po njegovi liniji dobili nove oziroma spremenjene nazive. Archie Mountbatten-Windsor, prvorojenec Harryja in Meghan, vojvode in vojvodinje Susseške, je dobil naziv princ. Spomnimo, Meghan je v odmevnem intervjuju z Oprah Winfrey namignila, da mu dvor tega naziva ni želel dati, ker je mešane krvi, in da mu s tem tudi ni pripadlo 24-urno varovanje. Archiejevi mlajši sestrici Lilibet Mountbatten-Windsor je prav tako s smrtjo kraljice Elizabete II. pripadel naziv princesa.

Gre namreč za pravilo, ki ga je leta 1917 postavil takratni kralj Jurij V. in govori o tem, da otroci kraljevega sina neposredno dobijo naziv princ in princesa, sami pa se lahko odločijo, ali ga bodo uporabljali ali ne. Vprašanje pa je, kako dolgo bosta Archie in Lilibet ostala princ in princesa, saj je Charles lani namignil, da si želi zmanjšati število članov kraljeve družine, da bi monarhija tako postala vitkejša in operativnejša. Če se bo res odločil za ta korak, mora to narediti s posebnim pismom, s katerim bi preklical pravico Archieja in Lilbet do tega naziva in tudi do nazivov drugih članov dvora.

Harry in Meghan sta sicer prenehala uporabljati naziv "vaša kraljeva visokost", ko sta se umaknila od kraljevih obveznosti in se preselila v ZDA, obdržala pa sta naziva vojvoda in vojvodinja.

Princ George (levo) je drugi v vrsti za prestol. Ima naziv George, princ Cornwallski in Cambriški. Foto: Reuters
Princ George (levo) je drugi v vrsti za prestol. Ima naziv George, princ Cornwallski in Cambriški. Foto: Reuters

Družina Cambriška dobila še naziv "Cornwallska". K temu dodali tudi "valižanski".

Spremenili so se tudi nazivi v družini Karlovega najstarejšega sina Williama in njegove žene Catherine, ki sta imela do zdaj naziv vojvoda in vojvodinja Cambriška. S Karlovim prihodom na prestol je William samodejno podedoval naziv vojvoda Conrwallski, Catherine pa je postala še vojvodinja Cornwallska. Njuni polni imeni sta tako vojvoda in vojvodinja Cornwallska in Cambriška.

A tega naziva morda ne bosta dolgo uporabljala, saj je Karel III. Williamu podelil naziv valižanski princ – Elizabeta II. je sinu ta naziv podelila leta 1958. Ker je William postal valižanski princ, to pomeni, da je njegova žena Catherine postala valižanska princesa – ta naziv je uporabljala tudi Williamova mati Diana, dokler je bila poročena s Charlesom, zdaj že Karlom. Karlova žena Camilla je sicer že vse od poroke imela pravico do naziva valižanska princesa, a tega naziva zaradi tesnih povezav in spominov na Diano nikoli ni uporabljala v praksi.
Kate bodo na Škotskem zdaj naslavljali vojvodinja Rothesayška – ta naziv je bil do zdaj rezerviran za Camillo.

Camilla in Catherine na prestol ne moreta, saj se ta naziv deduje po krvni liniji. Foto: EPA
Camilla in Catherine na prestol ne moreta, saj se ta naziv deduje po krvni liniji. Foto: EPA

Spremenili so se tudi nazivi vseh treh otrok Williama in Kate, Georgea, Charlotte in Louisa, ki so bili do zdaj znani kot princ oziroma princesa Cambriška, zdaj pa bo njihov naziv princ(-esa) Cornwallski in Cambriški. Ker je William prejel naziv "valižanski", ga bodo prevzeli tudi oni, piše BBC.

KDO JE CAMILLA, BODOČA BRITANSKA KRALJICA?

Kraljica Elizabeta II. je februarja pred praznovanjem 70. obletnice vladavine sporočila, da si želi, da Camillo, ko princ Charles prevzame prestol, naslavljajo kot kraljico. "Moja iskrena želja je, da bo, ko pride čas, Camilla znana kot kraljica," je zapisala Elizabeta II. V preteklosti so obstajale različne prakse glede moških partnerjev monarhinje – tako je bil že pokojni soprog kraljice Elizabete II. oklican za princa Filipa, soprog kraljice Viktorije pa princ Albert. Pri soprogah monarhov je precedens sicer, da jih okličejo za kraljice, a pri Camilli je to zaradi negotovosti glede javnega mnenja viselo pod vprašajem.

Do kronanja Karla III. bo Camilla sicer imela naziv kraljica žena, ki pomeni, da sama ni v vrsti za prestol, če kralj umre pred njo. V primeru smrti Karla III. bi novi kralj postal William, naziv kraljica žena pa bi pripadel Williamovi ženi Catherine. Bo pa Camilla kronana na isti slovesnosti kot kralj Karel III.

Camilla je bila rojena kot Camilla Shand v Londonu 17. julija leta 1947. Šolala se je v Londonu, Švici in Franciji, bila je vnukinja lorda Ashcomba, zato je veliko časa preživela na njegovem posestvu v Sussexu. Njen vzdevek je bil Milla. Charlesa, zdajšnjega kralja Karla III., je spoznala v zgodnjih 70. letih v Windsorju in prijateljstvo je kmalu preraslo v romanco. Ker je Camilla obupala, da bi jo Charles zaprosil za roko, se je poročila s častnikom Andrewem Parkerjem Bowlesom. Imela sta dva otroka, Toma in Lauro. A kljub zakonu je ohranjala razmerje s Charlesom - to se ni spremenilo niti, ko se je Charles leta 1981 poročil z Diano Spencer. Po ločitvi mu je Camilla nudila podporo. Tudi sama se je leta 1995 ločila. Po Dianini smrti leta 1997 se je Camilla umaknila iz javnega življenja, nato pa se začela počasi vračati v življenje Williama in Harryja. Charles in Camilla sta se začela pojavljati skupaj na uradnih dogodkih. Leta 2005 sta se na civilnem obredu poročila.