Junija letos, ko je bil Kenk že skoraj leto dni za zapahi, je policija v Torontu zaznala 17-odstotni upad kraj koles v primerjavi z letom prej. Foto:
Junija letos, ko je bil Kenk že skoraj leto dni za zapahi, je policija v Torontu zaznala 17-odstotni upad kraj koles v primerjavi z letom prej. Foto:
Kenk je bil obsojen na 30 mesecev zapora.
V komentarjih na spletnih forumih kanadskih medijev so nekateri uporabniki zapisali, da so v soseski, kjer je stala Kenkova delavnica, vsi vedeli za njegove 'umazane posle'.

Kanadski mediji poročajo, da je nekdanji slovenski policist, 50-letni Igor Kenk, v Torontu priznal krivdo za krajo 10 koles. Priznal je tudi šest točk obtožnice v zvezi z mamili, za kar je skupaj dobil 30 mesecev zapora. Njegova "organizacija" naj bi po mestu ukradla najmanj 3.000 koles, tako da Kenk po pisanju Guardiana velja za najbolj "plodnega" tatu koles na svetu.

Kenka so aretirali julija lani, potem ko je torontska policija na ulice namenoma nastavila kolesa in opazovala kraje. Policisti so v zasedi "zasačili" Kenka z družabnikom, ki mu je Kenk naročil, naj prereže ključavnico, nato pa sta kolo odpeljala naprej.

Ko so policisti zasegli Kenkov servis koles Bicycle Clinic, je bil prostor tako poln, da so morali gasilci odstraniti okna na vrhnjem nadstropju in kolesa dvigniti z vrvjo. Policisti so kolesa zbrali v skladišču in skoraj 600 jih je prišlo nazaj v roke lastnikov.

V soseščini "priljubljen možakar"
Kanadski National Post piše, da je bil Kenk v svoji soseščini priljubljen možakar, ki je na pločniku pred svojo delavnico popravljal in prodajal kolesa dolgo v noč. Posel je šel tako dobro, da je nekaterim celo večkrat prodal nazaj njihova lastna kolesa, ki so bila ukradena.

S preiskavo, v kateri je sodelovalo kar 140 policistov, so odkrili skoraj 3.000 ukradenih koles. Odkar so Kenka aretirali, je v Torontu drastično upadla stopnja kraje koles, obenem pa se je povečalo število registracij koles.

Za tatvine plačeval z gotovino in s kokainom
Toronto Star piše, da je policija lani po mestu nastavila nekaj koles in spremljala Kenka, ki so ga opazili, kako tatu plačuje za ukradeno. Kenk naj bi za tatvine plačeval z gotovino, pa tudi s kokainom. Večino časa od lanskoletne aretacije je Kenk preživel v zaporu.

Po aretaciji so ga sicer izpustili na prostost, ker je plačal varščino, vendar pa je potem napadel lastnike skladišča, kjer je skrival ukradeno blago, zato se je moral vrniti v zapor. Po obsodbi na 30 mesecev zapora bo odsedel še štiri mesece. Obenem je moral prodati svojo kolesarsko delavnico in drugo lastnino, da poravna civilno tožbo province Ontario.

Yvonne Bambrick, izvršna direktorica Zveze kolesarjev Toronta, meni, da je Kenk dobil premajhno kazen, a razume odločitev sodišča, ki je vezana tudi na stroške in čas. Kaj se bo zgodilo po njegovem prihodu iz zapora čez štiri mesece, lahko le ugibamo, je povedala za časnik The Globe and Mail in dodala: "Zanimivo bo videti, kaj bo storil, saj gre po eni strani za moža, ki je povzročil veliko težav veliko ljudem zaradi vpletenosti v krajo koles, po drugi strani pa je Kenk velik ljubitelj koles. Precej razgiban lik torej."

Spodaj si oglejte odlomek iz dokumentarca Pedal Power, v katerem se pojavi tudi Igor Kenk.