Do poletja naj bi steklenic začelo primanjkovati. Foto: EPA
Do poletja naj bi steklenic začelo primanjkovati. Foto: EPA

Stroški energetsko intenzivne proizvodnje steklenic se v zadnjem času nenehno višajo, dodatno vzdrževanje dobavnih verig pa otežuje pomanjkanje voznikov tovornjakov. "Kdor nima dolgoročne pogodbe, mora danes za nove steklenice plačevati 80 odstotkov več kot pred letom," je povedal izvršni direktor nemškega združenja pivovarjev Holger Eichele.

Potrebujejo steklenice. Foto: EPA
Potrebujejo steklenice. Foto: EPA

Nemški pivovarji se tako zaradi rasti proizvodnih stroškov in logističnih težav pred začetkom poletne sezone bojijo, da jim bo zmanjkalo steklenic, v katere točijo svojo pijačo. "S pomanjkanjem steklenic se bomo spoprijeli najpozneje do poletja," je pred kratkim opozoril Eichele in dodal, da je položaj izredno napet.

Ogrožena je raznovrstnost nemškega pivovarskega trga

Potrošnike je zato pozval, naj prazne steklenice čim prej prinesejo nazaj v trgovine. Kavcija za pivske steklenice sicer v Nemčiji znaša od osem do 15 centov, kar pa pogosto ne zadošča, da bi jih kupci prazne dejansko vrnili.

Stefan Fritsche iz združenja pivovarjev zvezne dežele Berlin-Brandenburg je povedal, da so zaradi pomanjkanja steklenic prizadete predvsem majhne in srednje velike družinske pivovarne, to pa ogroža raznovrstnost nemškega pivovarskega trga.