Kot je pojasnil lokalni mestni svet, bi gradnja megalomanske pritlične koče, ki spominja na bunker, imela prevelik negativni vpliv na okolje.

Second Star, novozelandsko podjetje v lasti Thiela, je zaprosilo za gradbeno dovoljenje prostranega kompleksa ob obali jezera v Wanaki na Južnem otoku, pokrajini, znani po mogočnih vršacih, naravni lepoti in odročnosti. Načrtom so ostro nasprotovali okoljevarstveniki, ki so navajali, da bi domovanje “uničilo naše prelepo jezersko krajino”. V četrtek je okrožni svet Queenstown-Lakes izdajo gradbenega dovoljenja zavrnilo.

Thiel, goreč libertarijanec in eden od zgodnjih vlagateljev v Facebook, je eden od vrste ultra bogatih špekulantov, ki so začeli kupovati odročna pribežališča na Novi Zelandiji v pripravi na apokaliptični družbeni, politični ali okoljski razpad. V preteklosti je že govoril o tem, kako bi v primeru pandemije ali globalnega sesutja družbe kot nekakšen zasilni načrt poletel na Novo Zelandijo.

Načrti nesojenega kompleksa v Wanaki prikazujejo zaobljeno stavbo, vdelano v hribovito pobočje in delno skrito. Dokumenti navajajo "serijo samostoječih stavb, vključno s kočo za nastanitev gostov s kapaciteto 24 ljudi, nastanitveno kapsulo za lastnika in z vso spremljajočo infrastrukturo in prostorom za meditacijo". Vse skupaj naj bi zajemalo več kot 73.700 kvadratnih metrov površine.

Stavbo je oblikoval japonski arhitekturni biro Kengo Kuma in partnerji, ki so med drugim zasnovali tudi olimpijski stadion v Tokiu, piše Guardian.

Premoženje Petra Thiela ocenjujejo na 4,8 milijarde dolarjev. Foto: AP
Premoženje Petra Thiela ocenjujejo na 4,8 milijarde dolarjev. Foto: AP

"Ne" luksuzni namestitvi na gori Alpha

Thiel je hotel kočo zgraditi na vzpetini Mount Alpha, ki zaradi svoje naravne lepote uživa poseben status in regulacijo. Neodvisni inšpektorji, ki so za mestni svet vlogo preverili, so zapisali, da ko so obiskali parcelo, "so bili vsi člani šokirani nad tem, kako moteči za okolje bi bilo kar nekaj delov predlaganega kompleksa”. “Predlog vključuje veliko, zelo dolgo stavbo, ki bi občutno posegla v kakovost in naravnost izjemne naravne pokrajine. Kot tak predlog za Mt. Alpho ni primeren,” so zapisali.

Argument predstavnikov družbe Second Star je bil, da so arhitekti “zasnovali predlog tako, da bi zlili stavbne konstrukcije v pokrajino” in da bi koča v tej novozelandski pokrajini "ustvarila luksuzno namestitev, katere ekonomske koristi bi se čutile v regiji in onkraj nje”.

Lokalni svet je prejel vrsto pritožb prebivalcev in okoljevarstvenikov, ki so kompleksu nasprotovali.

V Nemčiji rojeni ameriški poslovnež je nemškemu in ameriškemu novozelandsko državljanstvo dodal leta 2011 – in to kljub temu, da je v državi preživel zgolj 12 dni. Zakon sicer veleva, da morajo prosilci za stalno bivališče v državi preživeti najmanj 1350 dni v petih letih, a je vlada pri Thielu naredila izjemo na podlagi njegovih poslovnih in filantropskih dejavnosti. Skrajno kontroverzno odločitev so javno razkrili šele leta 2017 in je na Novi Zelandiji dvignila kar nekaj prahu.

Thiel je sicer v zadnjih letih bolj kot solastnik PayPala znan po svojem političnem angažmaju in je vložil na milijone dolarjev v kampanje kandidatov, poravnanih s političnim nazorom Donalda Trumpa.