Kljub pandemiji covida-19 največji privrženci
Kljub pandemiji covida-19 največji privrženci "halloweena" niso pozabili na maske. Foto: Reuters

Komercialne dejavnosti ob noči bodo letos odpadle. Nekaj manj zadreg zaradi tega bodo imeli otroci in mladostniki, saj so v digitalnem mladinskem centru ljubljanskega javnega zavoda Mladi zmaji zanje pripravili ustvarjalni umetniški izziv na to temo, je povedala Urška Arnšek iz zavoda.

Noč čarovnic v kuhinji

Sicer pa se bo treba zanesti na lastno ustvarjalnost. Lahko se denimo spremenimo v dobrega duhca in na prijateljevem ali sosedovem pragu pustimo vrečko dobrot. Lahko doma pripravimo kviz o grozljivih filmih in knjigah ali organiziramo karaoke s strašnimi pesmimi v še strašnejših kostumih.

Ljubitelji gravžastih jedi bodo lahko spekli brie mumijo iz koluta sira brie, ovitega v trakove listnatega testa, in s črnimi olivami za oči med njimi. Kdor pa prisega na motiv groba, bo lahko pripravil čokoladno pecivo in na košček peciva postavil vanilijev keks za nagrobnik.

Pošastna torta

Tako k peki kot h krašenju stanovanja v slogu najstrašnejše noči v letu nam lahko pomagajo otroci.

Zaradi vladnih ukrepov letos ne bo niti tradicionalnega maratona grozljivk v ljubljanskem Kinodvoru, kar pa še ne pomeni, da bo treba nocoj ostati brez njih. Maraton si namreč lahko pripravimo sami doma.

Otroci in odrasli se za ta praznik našemijo v čarovnice in čarovnike ter izrezujejo buče.

280 Strahov, 258 Noči in 12 Buč
Navdušencem nad statistiko pa so priskočili na pomoč v državnem statističnem uradu. Po njihovih navedbah se v Sloveniji 280 prebivalcev piše Strah, 258 Noč, sedem pa Trugar. Petim ženskam in 12 moškim je ime Krsta.

O čarovnicah in čarovništvu

Noč čarovnic ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih. Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov. Angleški izseljenci so ga prenesli v ZDA.

Po Evropi so kar 350 let potekali čarovniški sodni procesi