Tema ženskih dresov v športih na mivki že nekaj let buri duhove. Foto: EPA
Tema ženskih dresov v športih na mivki že nekaj let buri duhove. Foto: EPA

EHF pravi, da je njen disciplinarni odbor kazen po 150 evrov na igralko (skupno 1500 evrov) izrekel zaradi "neprimernih oblačil". Ob tem so še dodali, da je norveška reprezentanca igrala s kratkimi hlačami, ki niso v skladu s pravilnikom Mednarodne rokometne zveze (IHF) o športnih dresih.

Norveška rokometna zveza (NHF) je že predtem sporočila, da bo, če bodo igralke zaradi hlačk oglobljene, globo plačala.

Direktor NHF-ja Kare Geir Lio je za AFP dejal, da bodo globo plačali, a dodal, da bi morala biti izbira, ali se odločiš za bikini ali hlačke, svobodna. "Najpomembnejša stvar je, da imajo športnice opremo, v kateri se počutijo dobro," je povedal.

Rokometaši, v nasprotju z ženskami, nosijo kratke hlače. Foto: EPA
Rokometaši, v nasprotju z ženskami, nosijo kratke hlače. Foto: EPA

"Zelo smo ponosni na naša dekleta, ki so se med evropskim prvenstvom oglasila in sporočila vsem – dovolj je dovolj," so zapisali pri NHF-ju po odločitvi, da se norveške rokometašice oglobi. "NHF stoji za vami in vas podpira. Skupaj se bomo še naprej borili, da spremenimo pravila glede dresov, da bi lahko tekmovalke nastopale v dresih, v katerih se počutijo udobno."

Mednarodna zveza bo o temi "razmislila"

Pred začetkom EP-ja se je Norveška sicer obrnila na EHF in zaprosila za dovoljenje, da bi njene igralke nastopile v kratkih hlačah, a je dobila odgovor, da bo vsaka kršitev pravil sankcionirana.

O norveški pobudi, da se pravila posodobijo, bodo sicer na EHF-ju razpravljali v naslednjih mesecih. "EHF je v interesu svojih članic zavezan načeti to temo, a je treba tudi povedati, da se lahko vsakršne koli spremembe pravil zgodijo zgolj na ravni IHF-ja," je povedal predstavnik EHF-ja Andrew Barringer.

O temi bikinijev v športih na mivki se sicer razpravlja že leta, saj se nekaterim igralkam zdijo bikiniji poniževalni, pa tudi nepraktični.

"To je povsem noro – v mačističnem in konservativnem svetu mednarodnega športa je nujno potrebna sprememba odnosa," je po izreku globe na Twitterju zapisal norveški minister za kulturo in šport Abid Raja.

Kritičen je bil tudi predsednik norveške odbojkarske zveze Eirik Sordahl, ki je za norveško tiskovno agencijo NTB dejal: "Leta 2021 to sploh ne bi smela biti več tema."

Mimogrede, dresi za moške v rokometu so – ohlapne kratke hlače.