Severni medvedi zaradi lakote postajajo vse bolj napadalni. Foto: Reuters
Severni medvedi zaradi lakote postajajo vse bolj napadalni. Foto: Reuters
V Svalbardu živi okoli 2000 severnih medvedov. Foto: Reuters

V enem izmed svojih turističnih vodnikov je avstralska turistična organizacija Pametni popotnik objavila nekaj nasvetov, kako naj se obiskovalci skandinavskih držav izognejo napadu severnega medveda in tako poskrbijo za varnost.

Norveško ministrstvo za zunanje zadeve je na nasvete odgovorilo s posmehljivim tvitom, v katerem je zapisalo: "Avstralija, hvala za skrb. Vendar vam lahko zagotovimo, da so na Norveškem vsi medvedi nagačeni in ne predstavljajo nobene nevarnosti."

Največ medvedov v Svalbardu
Organizacija je pozneje poskušala pojasniti, da so z nasveti merili predvsem na tiste turiste, ki bodo obiskali Svalbard, norveško otočje, ki leži med celinskim delom Norveške in Severnim polom. Tam namreč živi okoli 2000 severnih medvedov.

Čeprav Svalbard v zadnjih letih privablja vse več turistov, ki si želijo ogledati medvede v naravnem okolju, pojasnilo ni padlo na plodna tla. Med nasveti je bilo namreč poudarjeno, da so bili nekateri turisti ob napadu severnega medveda na nezavarovanih
območjih in ladjah "hudo poškodovani ali celo ubiti". Ministrstvo je poudarilo, da običajni previdnostni ukrepi pri srečanju z medvedom zadostujejo, piše The Telegraph.

Vse več napadov
Vendar je prijavljenih napadov, v katerih so severni medvedi napadli turiste v zadnjih letih, več kot v preteklosti. V Svalbardu je medved leta 2015 napadel skupino čeških turistov, do smrti pa je ranil tudi 17-letnico. Domačini pojasnjujejo, da medvedi postajajo vedno bolj nevarni, ker stradajo.

"Medvedi postanejo nevarni takrat, ko se led staja in ne morejo loviti. Mislim, da se ljudje sploh ne zavedajo, kako nevarni so lahko. Nedavno je eden izmed njih prišel v bližino vasi in ljudje so mu tekli nasproti, da bi ga fotografirali," je še dodal domačin.