Medvede v živalskih vrtovih pozimi hranijo predvsem z ribami, ki pa niso dovolj kalorična hrana za ustvarjanje podkožne maščobe. Foto: Reuters
Medvede v živalskih vrtovih pozimi hranijo predvsem z ribami, ki pa niso dovolj kalorična hrana za ustvarjanje podkožne maščobe. Foto: Reuters

Srednji zahod in vzhod ZDA je zajel polarni mraz, temperature se gibljejo krepko pod nič stopinjami Celzija, zato se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, številni učenci so ostali doma.


Tjulnjevina je najbolj hranljiva

A ne drgetajo le ljudje, mraz občutijo tudi živali. Severni medvedi so sinonim za prilagoditev na večni mraz in led - a ne v Chicagu. Severno medvedko Anano iz živalskega vrta Lincoln Park Zoo v "vetrovnem mestu" so namreč morali v ponedeljek preseliti na toplo v notranje prostore, saj je bilo -40 stopinj prehudo celo zanjo. Kot so pojasnili oskrbniki, Anana v življenju v ujetništvu ni dobila tako debele plasti maščobe, kot jo imajo njeni sorodniki v naravnem okolju na Arktiki.

"V divjini bi severni medvedi v tem času jedli predvsem tjulnje, ki bi jim dali veliko energije, a v našem živalskem vrtu jih ne hranimo z njimi," je dejala Sharon Dewar.

Dobrodošli v "Chiberii"!
Podobno je v narodnem centru za ptiče v Pittsburghu, kjer so v notranjost premaknili tako afriške pingvine, ki so sicer navajeni ekstremno nizkih temperatur, kot orle.

V Chicagu so sicer v ponedeljek namerili -27 stopinj Celzija. Vdor polarnega zraka ponuja tudi nenavaden pogled na vremensko karto - v Memphisu je bilo hladneje kot na Aljaski, v Atlanti pa hladneje kot v Moskvi.

Posrečeno šalo pa so se spomnili ameriški vremenoslovci, ki so za ključno besedo na Twitterju za mesto Chicago določili kar #Chiberia, ki je skovanka besed Chicago in Sibirija.