Ronnie, The Situation, Pauly D, Vinny, Deena, Sammi, JWoww in Snooki so žure, seks in splošno dramo za šest tednov preselili v Italijo. Foto: MTV
Ronnie, The Situation, Pauly D, Vinny, Deena, Sammi, JWoww in Snooki so žure, seks in splošno dramo za šest tednov preselili v Italijo. Foto: MTV
Jersey Shore ni le resničnostni šov, ampak pravi kulturni fenomen, ki je MTV-ju prinesel rekordno gledanost. Hkrati je serija prinesla številne nove izraze, ki so preplavili ameriško popularno kulturo. Oddaja je sprožila veliko polemik zaradi pogoste uporabe slabšalnih izrazov guido/guidette ter stereotipne upodobitve Američanov italijanskega rodu. Številni prebivalci območja so imeli pripombe tudi, ker vsi člani zasedbe sploh ne prihajajo iz New Jerseyja. Foto: MTV

Premiero je doživela četrta sezona najpriljubljenejše MTV-jeve serije v zgodovini. Šest tednov v tuji državi je sprožilo še bolj intenzivne kolobocije med fanti in dekleti, ki so zdaj spet nazaj v hiši na obali New Jerseyja v okrožju Seaside Heights. Ustvarjalci obljubljajo "najbolj dramatično sezono do zdaj", pritrjujejo jim tudi udeleženci potovanja v Firence.

"Drama, zveze, razhodi, sprave"
Ronnie Ortiz-Magro
je dogajanje v hiši povzel z besedami: "Drama, zveze, razhodi, sprave." V napovedniku za četrto sezono je bilo videti, da sta se Ronnie in Mike Sorentino, gledalcem bolj znan kot The Situation, zapletla v velik spor, kričala in po tleh metala pohištvo, nato pa so prišli reševalci in enega od njiju odpeljali. Kot je dodal Vinny Guadagnino, je bilo to prvič, da so stanovalci med seboj fizično obračunali. Menda zato, ker so imeli v Italiji "samo drug drugega" in je bila ves čas prisotna napetost.

Izlet v Italijo je bil v glavah ustvarjalcev resničnostne oddaje, v kateri nastopajo mladi italijansko-ameriškega rodu in zaradi katere sta žaljiva izraza "guido" in "guidette" postala del vsakdanjega besednega zaklada povprečnega ameriškega najstnika, zamišljen kot povezava z njihovim izročilom.

Kot pravi Sorrentino, so njegove korenine 100-odstotno italijanske, pol s Sicilije, pol iz Neaplja, v "pradomovini" je prepoznal številne elemente iz svojega otroštva, še posebej v povezavi s hrano. Opazil je tudi, da Italijani veliko govorijo z rokami.

Snooki ostala brez izpita
Pri MTV-ju se zelo trudijo, da bi podrobnosti iz naslednjih epizod ostale skrivnost, a eni članici zasedbe je uspelo polniti časopise že med snemanjem v Firencah. Nicole Polizzi, znana kot radoživa Snooki, je junija po nesreči, v kateri se je zaletela v policijski avto in sta se dva policista lažje poškodovala, ostala brez vozniškega izpita. Njen komentar? "Pravzaprav je bilo kar smešno, ker se ni zgodilo nič resnega."

Dekleta in fantje so se iz Italije vrnili že konec junija, v New Jerseyju se je takoj začelo snemanje pete sezone šova, ki na spored prihaja konec leta. Pred njihovim razkošnim domom ob obali se zbirajo oboževalci, ki si želijo vsaj za hip uzreti mladenke in mladeniče, ki radi pogledajo pregloboko v kozarec, se ne upirajo bežnim seksualnim srečanjem in veliko in glasno govorijo.

Drugačno plat New Jerseyja smo spoznali v seriji Sopranovi. Pred časom smo se odpravili po poti likov iz serije.

A niso vsi Američani oboževalci te serije. V italijansko-ameriški civilni skupini UNICO so prepričani, da oddaja ponižuje ljudi italijanskega rodu, od MTV-ja so zahtevali ukinitev šova. Guverner New Jerseyja Chris Christie ne skriva prezira do oddaje, ki naj bi zvezno državo prikazovala v negativni luči.

Z njim se ne strinja del zasedbe DJ Pauly D (Paul Delvecchio), ki je prepričan, da je Jersey Shore odlična priložnost za državo, ki se večinoma zanaša na turizem. Pravi, da so mu ljudje, ki so tam že 20 let, dejali, da na Seaside Heights še nikoli ni bilo take gneče.