Novozelandska premierka in njen izbranec Clarke Gayford. Foto: EPA
Novozelandska premierka in njen izbranec Clarke Gayford. Foto: EPA

Zaradi novih omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 se je morala svoji poroki odreči tudi novozelandska predsednica vlade Jacinda Ardern. "Moja poroka je odpovedana," je na novinarski konferenci dejala premierka, ki si je večno zvestobo nameravala obljubiti z dolgoletnim partnerjem in voditeljem ribiške oddaje Clarkom Gayfordom. Čeprav ni razkrila datuma poroke, naj bi se ta vztrajno bližal. Dodala je tudi, da ji je žal za kogarkoli, ki je pristal v podobnem položaju.

Novico je delila na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Novico je delila na novinarski konferenci. Foto: Reuters

"Tako je življenje," je odgovorila na vprašanje, kako se počuti zaradi odpovedi. Poudarila je, da žalost, ki jo izkuša sama, presežejo občutki tistih prebivalcev, ki jih je pandemija covida-19 prizadela veliko huje. "Najhuje je, da ne moreš biti s svojimi ljubljenimi, predvsem ko so ti zelo bolni."

Bojijo se izbruha omikrona

Nova Zelandija bo s ponedeljkom, 24. januarja, zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. Neka družina se je namreč iz Aucklanda na Severnem otoku, kjer se je udeležila poroke, z letalom vrnila v mesto Nelson na Južnem otoku, poleg družinskih članov pa je bil rezultat testa na covid-19 pozitiven tudi za enega izmed članov letalske posadke.

Država tako želi preprečiti morebitno množično širjenje različice omikron, zato bo med drugim uvedla tudi strožjo nošnjo mask in omejila zbiranje ljudi. Zadrževanje v barih in restavracijah ter udeležba na prireditvah, kot so poroke, bo omejeno na 100 ljudi. Če na prizoriščih ne bodo preverjali cepilnih potrdil, pa se to število zniža na 25.

Meje Nove Zelandje, kjer je trenutno cepljenih 94 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, so za tujce zaprte že od marca leta 2020. Čeprav so jih postopoma nameravali odpreti sredini januarja, so načrte zaradi skrbi o morebitnem izbruhu omikrona prestavili.