Krsta Phila McLeana v obliki polnjenega krofa. Foto: AP
Krsta Phila McLeana v obliki polnjenega krofa. Foto: AP

"Krsta je zasenčila žalost in bolečine zadnjih nekaj tednov," je za AP povedala McLeanova vdova Debra. "Vsem je zadnji spomin na Phila nenadoma ostal ta krof – in njegov smisel za humor."

Najtežje je bilo zgraditi krsto v obliki jadrnice. Foto: AP
Najtežje je bilo zgraditi krsto v obliki jadrnice. Foto: AP

Krsta v obliki krofa je bila zadnja stvaritev McLeanovega bratranca Rossa Halla, ki ima v Aucklandu na Novi Zelandiji podjetje Dying Art (Umirajoča umetnost), ki izdeluje živopisane in domiselne krste po meri.

Sorodna novica Smrt in pogrebi v Sloveniji - tabu in dober posel hkrati

Med drugim je zgradil še krste v obliki jadrnice, gasilskega tovornjaka, čokolade in legokock. Pa svetlikajoče se krste z umetnimi dragulji, krsta, ki jo je navdahnil film Matrica, in cela serija krst, ki so jih navdihnili najljubši dopustniški kraji in plaže pokojnikov.

"Obstajajo ljudje, ki so zadovoljni z običajno rjavo mahagonijevo krsto, in to je krasno. Če pa si želijo kaj udarnejšega, sem pravi naslov," pravi Hall.

Oditi v plamenih

Ideja, da bi gradil kričeče krste, se mu je porodila pred 15 leti, ko je pisal oporoko in razmišljal o lastni smrti.

"Kako si želim oditi? Ne kot vsi drugi. In zato sem v oporoko zapisal, da si želim rdečo krsto s plameni na njej," je povedal Hall, ki ima v lasti tudi grafično podjetje. Pol leta po oporoki se je odločil, da iz svoje nore ideje naredi posel.

Ross Hall v svoji delavnici. Foto: AP
Ross Hall v svoji delavnici. Foto: AP

Pristopil je k več pogrebnim direktorjem, odzivi pa so bili mešani, od zanimanja do skeptičnosti. A čez nekaj časa je ideja obrodila sadove.

Hall za osnovo uporablja posebne lesene krste, nato pa jih nadgrajuje z vlaknenimi ploščami in vezanim lesom, za printe pa uporabi digitalni tiskalnik.

Nekatera naročila so še posebej kompleksna, denimo jadrnica z vsemi mehanizmi, jadrom in jamborjem. Cene krst so odvisne od zahtevnosti dizajna, gibljejo se v razponu od 3000 do 7500 novozelandskih dolarjev (od 1800 do 4500 evrov).

Sprememba odnosa, sprememba krst?

Krsta v obliki gasilskega vozila. Foto: AP
Krsta v obliki gasilskega vozila. Foto: AP

Hall tudi pravi, da se je ton pogrebov v zadnjih letih občutno spremenil. "Ljudje zdaj pogrebe bolj jemljejo kot praznovanje življenja pokojnika, ne pa žalovanje ob smrti. Zato so tudi bolj pripravljeni opustiti zategnjene konvencionalne običaje in poseči po nečem drugačnem, edinstvenem."

Hallove krste so biorazgradljive in se pokopljejo s pokojnikom, edina, ki jo je dobil nazaj, je tista njegovega bratranca, ker je zanjo uporabil polistiren in izolacijsko peno, ki nista do okolja prijazna. Phila so tako za upepelitev premestili v navadno krsto, Hall pa bo krsto v obliki krofa obdržal kot spomin.

Kar pa zadeva lastni pogreb, Hall pravi, da si je premislil glede rdeče krste s plameni in je svojim otrokom pisal, da si želi biti pokopan v neprebarvani leseni krsti, oblečen le v tangice z leopardjim vzorcem. "Otroci pravijo, da jih ne bo na pogreb," se zahahlja.