Sydney in okolica je od sobote znova v 14-dnevnem zaprtju. Najprej so napovedovali le delnega, a so medtem ukrepe zaradi hitrega širjenja različice delta že zaostrili. Foto: Reuters
Sydney in okolica je od sobote znova v 14-dnevnem zaprtju. Najprej so napovedovali le delnega, a so medtem ukrepe zaradi hitrega širjenja različice delta že zaostrili. Foto: Reuters

V Novem Južnem Walesu te dni odmeva zgodba o dveh izgubljenih nudistih, ki ju je v nedeljo med sončenjem na plaži na območju kraljevega narodnega parka prestrašil jelen. Zbežala sta v gozd in se izgubila, je pojasnil prvi mož policije v zvezni državi Novi Južni Wales, Mick Fuller. V okviru reševalne akcije so na pomoč poklicali tudi helikoptersko enoto, s katero so nato sredi goščave vendarle našli golega 30-letnika, ki je nosil nahrbtnik, in 49-letnika, ki pa je bil "vsaj delno oblečen".

"Ne samo, da sta potrebovala pomoč nujnih služb in policije, za povrh sta dobila še globo," je dejal in dodal, da sta moška le dva izmed 44 ljudi, ki so jih konec tedna kaznovali zaradi kršenja omejitev gibanja.

V Avstraliji se je zaradi kužnejše različice novega koronavirusa, delta, namreč pojavilo več žarišč virusa, oblasti pa so zato odredile delno zaprtje določenih območij, med njimi tudi Sydneyja in okolice. Ravno Novi Južni Wales je namreč najgosteje naseljena avstralska zvezna država, zato je strah oblasti pred širjenjem virusa upravičen.

Zgodba o izgubljenih nudistih na begu pred jelenom bi verjetno že sicer pritegnila kar nekaj pozornosti, v luči ozaveščanja, kako pomembno je ostati doma, pa so jo uporabili tudi nekateri poslanci oz. predstavniki vlade, poroča Reuters. "Dobronameren nasvet: kršenje covidnih pravil se lahko konča z zelo drago kaznijo," je na Twitterju med drugim zapisal vodja največje tamkajšnje opozicijske stranke Chris Minns in tako izkoristil besedno igro, ki se je ponujala kar sama: v angleščini se namreč jelen (deer) in pridevnik drag (dear) izgovorita skoraj enako.

Jeleni sicer niso avtohtona avstralska živalska vrsta, na omenjeno območje so jih uvozili pred dobrim stoletjem, zdaj pa jih tam živi okoli 2000, še piše Reuters.