Ladja na dnu oceana počiva že več kot 110 let. Foto: Reuters
Ladja na dnu oceana počiva že več kot 110 let. Foto: Reuters

Posnetke je inštitut WHOI posnel okoli tri kilometre pod gladino morja, večina materiala pa do zdaj ni bila javno objavljena. Splošna javnost si je namreč lahko ogledala le nekaj kratkih izsekov njihovega potopa, v sredo pa so na YouTubu objavili celoten posnetek, ki traja kar 80 minut. Objava materiala sovpada s predvajanjem prenovljene različica filma Jamesa Camerona, Titanik, ki so ga ob 25. obletnici izdali v novi, izboljšani tehnologiji.

"Videoposnetek prikazuje trenutek, ko so človeške oči prvič po letu 1912 uzrle razbitine nesrečne ladje, prikazanih je tudi več drugih ikoničnih prizorov," so sporočili iz WHOI-ja.

Ekipa raziskovalcev iz WHOI-ja in francoskega oceanografskega instituta je razbitine našla 1. septembra leta 1985. Takrat so tudi ugotovili, da se je ladja prelomila na dva dela. Julija leta 1986 so nato opravili enajst potopov, vse so snemali s kamerami.

Titanik je ob izdelavi veljal za nepotopljivega, obenem je bila to največja čezoceanska potniška ladja takratnega časa. A na svoji prvi poti čez Atlantski ocean, iz Southamptona na Otoku do New Yorka, je 14. aprila leta 192 Titanik trčil v ledeno goro in se potopil. Umrlo je več kot 1500 ljudi, predvsem zato, ker na krovu ni bilo dovolj reševalnih čolnov.