"Sammyja B", kot mu ljubkovalno pravijo Američani, je lociral teksaški finančnik in pustolovec Victor Vescovo, ki ima v lasti podmornico, zgrajeno za doseganje ekstremnih globin.

Razbitina kaže znake dotrajanosti, sicer pa je povečini odlično ohranjena, poroča BBC.

USS Samuel B. Roberts slovi po svojem junaškem zadnjem odporu proti japonskim silam.

Sorodna novica Potopitev ladje USS Indianapolis: štiridnevna agonija sredi morskih psov

Čeprav so bili številčno v občutno podrejenem položaju, enako glede oboroženosti, pa jim je uspelo zadržati in zafrustrirati vrsto japonskih ladij, preden so nazadnje potonili. Od 224 mož na krovu jih je bilo ubitih 89. 120 preživelih se je kar 50 ur oklepalo rešilnih splavov, čakajoč rešitve.

Vescovo, ki je bil svoj čas vojaški rezervist, je dejal, da si šteje v izjemno čast, da je lociral izgubljeno ladjo in tako dobil priložnost, da lahko ponovno pove njeno izjemno zgodbo o junaštvu in dolžnosti.

"Radi pravimo, da jeklo ne laže in da so razbitine teh plovil zadnje priče bitk, v katerih so se borile," je povedal za BBC.

"Sammy B se je postavil po robu japonskim bojnim križarkam iz neposredne bližine in streljal tako hitro, da je izčrpal vse strelivo. Vse, kar jim je preostalo, je, da so začeli streljati dimne izstrelke in jih osvetljevalne, da bi tako skušali zanetiti ogenj na japonskih ladjah. Šlo je za res izjemno junaško dejanje. Ti možje so se – na obeh straneh – borili do smrti."

USS Samuel B Roberts je junaško branil japonske napade. Foto: Ameriška mornarica
USS Samuel B Roberts je junaško branil japonske napade. Foto: Ameriška mornarica

Srdita bitka za Samar

Na posnetkih, ki jih je ujela Vescovova podmornica Limiting Factor, se vidi trup ladje, topove in cevi za torpede. Vidne so tudi luknje od japonskih izstrelkov, na krmi pa so vidni znaki večje, verjetno usodne poškodbe.

Samo za občutek, kako globoko je zadnje počivališče Sammyja B - 98 odstotkov dna svetovnih oceanov je manj kot 6000 metrov globokih. Le peščica lokacij v tektonskih jarkih se spusti pod 6000 metrov.

Bitka za Samar, del širše bitke za zaliv Leyte, je bila srdita. V intenzivnih bojih je zdesetkana japonska cesarska mornarica nazadnje priznala poraz in umaknila svoje sile, za večno izgubljene v globini morja pa so bile številne ladje na obeh straneh.

(Skoraj) kot bi iskali iglo v senu

Lani je Vescovu uspelo najti ameriški rušilec USS Johnston na globini 6460 metrov. In mogoče je, da obstajajo razbitine še globlje od Sammyja B. ali Johnstona. "Dve ameriški ladji je še treba najti – spremljevalno letalonosilko USS Gambier Bay in rušilec USS Hoel," je povedal Kelvin Murray iz Eyosa, družbe, ki je organizirala in vodila odpravo Vescova.

"Imamo zgodovinske zapise s potencialnimi lokacijami, kje so potonile. Gambier Bay smo skušali locirati, a to je dejansko detektivsko delo, tovrstnih globokomorskih operacij pa še nihče ni do zdaj izvajal. Nočem uporabiti frazema "igla v senu", ker je vpleteno veliko raziskovalnega dela, da se ta kup sena zmanjša. Še vedno pa je pri vsem tem potrebna določena količina sreče."

Vescovo je bil prvi človek, ki se je spustil v najgloblje točke vseh petih oceanov. Povzpel se je tudi na najvišje vrhove vsake od sedmih celin, nedavno pa se je izstrelil v vesolje na New Shepardu, raketi in kapsuli, ki jo je razvil ustanovitelj Amazona Jeff Bezos.