Nemci bodo letos vrče praznili nekoliko previdneje. Foto: Reuters
Nemci bodo letos vrče praznili nekoliko previdneje. Foto: Reuters

Bavarski pivovarji se sicer ne morejo pritoževati, da prvič po koronskih odpovedih ponovno lahko priredijo znameniti Oktoberfest. Kljub dobrim obetom številne ponudnike in turiste skrbi val inflacije, ki je cene piva povzdignil v – tudi za nemške standarde – astronomske višave. Za liter piva bo namreč v času prireditve treba odšteti od 12,6 do 13,8 evra.

Nemške pivovarje so podražitve udarile z vseh strani: od surovin, kot je hmelj, do zamaškov, steklenic in ne nazadnje tudi rekordnih cen energentov. Nepričakovana kombinacija povečanega povpraševanja in težko dostopnih surovin zaradi epidemije ter podražitev energentov zaradi vojne v Ukrajini je cene piva na Oktoberfestu v primerjavi z letom 2019 podražila za kar 15 odstotkov.

Tako visokih cen ne pomnijo

Cene ječmena so se v Nemčiji podvojile, steklenice so se podražile za 80 odstotkov, zamaški za 60, celo dobava lepila za etikete je trenutno zelo omejena.

"Cene so se v zadnjem letu izjemno zvišale," je priznal Sebastian Utz, glavni tehnik bavarske pivovarne Hofbräu in dodal: "Za pridelavo piva je treba ogromno energije, nato pa tudi za skladiščenje, prav tako so se podražile cene surovin."

Številni tožijo, da tako dragih cen pridelave piva ne pomnijo. Skupek vseh podražitev pa bo na koncu po žepu najbolj udaril obiskovalce, ki bodo posledično spili manj kot po navadi. Na Oktoberfestu bo žejnim in lačnim na voljo skoraj 500 ponudnikov hrane in pijače, pričakujejo pa vsaj enak obisk kot leta 2019, ko se je v Münchnu cel festival zabavalo več kot 6 milijonov ljudi.