Rdečelični makak. Foto: EPA
Rdečelični makak. Foto: EPA

Gre za redek pojav v svetu opic, piše britanski časnik Guardian in navaja upravljavce naravnega rezervata, ki pravijo, da se v vseh 70 letih, odkar rezervat Takasakijama obstaja, še ni zgodilo, da bi trop vodila samica.

Spremembe v hierarhiji 677-glavega "tropa B" so se začele dogajati aprila, ko je Jakej v boju s svojo materjo zmagala in si priborila najvišji položaj med samicami, kar je praktično najvišji položaj, ki ga lahko samica makaka osvoji znotraj tropa. A očitno ni tega nihče povedal Jakej, ki se v boju za oblast ni ustavila: začela je namreč izzivati 31-letnega Sančuja, ki je trop vodil zadnjih pet let, in ga junija izzvala na dvoboj - in premagala.

Čuvaji znanega naravnega rezervata, od koder vsako zimo prihajajo osupljive fotografije rdečeličnih makakov, ki se med sicer zasneženo pokrajino nagnetejo okoli vrelcev s toplo vodo in si grejejo zadnjice, so dogodek opazovali z začudenjem, a si niso mislili, da je Jakej prav zares prevzela oblast. Za vsak primer so se odločili s t. i. arašidovim testom preveriti, kdo je glavni: tropu so nastavili pest oreščkov in čakali, da bi videli, kdo ga bo pojedel prvi. Oreščkom se je Sanču sicer približal prvi, a se je nato umaknil in pustil, da jih je pojedla Jakej, s čimer je dal jasno vedeti, kdo je pravi vladar oz. vladarica.

"Od takrat Jakej pleza po drevesih in ji trese, kar je izraz moči in za samico res redek pojav," je za Guardian pojasnil Satoši Kimoto, vodnik v rezervatu Takasakijama, kjer živi okoli 1500 rdečeličnih makakov, razdeljenih v dva tropa. Živali načeloma prosto živijo v gozdnatem osrednjem delu rezervata, občasno pa se spustijo nižje, po hrano, ki jim jo dostavljajo oskrbniki. "Jakej se zdaj okoli sprehaja z dvignjenim repom, kar je prav tako neobičajno za samico," še pravi Satoši Kimoto in dodaja, da jim ni popolnoma jasno, kaj je sprožilo boj za prevlado.

Skupnost makakov sicer temelji na ženski liniji – samice ostajajo ves čas v tropu, moški pa se selijo iz enega v drugega, navadno pa se za selitev odločijo, ko dosežejo spolno zrelost.