Poleg nogometašev Kolinda Grabar-Kitarović s tribun rada spodbuja tudi druge hrvaške športnike – prejšnji teden je v Franciji navijala za teniške igralce. Foto: EPA
Poleg nogometašev Kolinda Grabar-Kitarović s tribun rada spodbuja tudi druge hrvaške športnike – prejšnji teden je v Franciji navijala za teniške igralce. Foto: EPA

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je med saborsko razpravo o amandmajih na državni proračun za leto 2019 predlagala, da bi uradu hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović podelili dodatnih 20.000 kun (2700 evrov) za "navijaške dejavnosti in pripomočke". Hrvaška vlada je amandma socialdemokratov pričakovano zavrnila.

Zavrnitev amandmaja so predlagatelji ocenili za "zavestno vladno obstrukcijo političnega in zunanjepolitičnega delovanja predsednice". Dodali so še, da se je Kolinda Grabar-Kitarović kot uspešna izkazala samo med navijanjem, medtem ko so bile njene ostale poteze "sramota" ali za Hrvaško ali za stranko HDZ.

V SDP so ob tem ironično izjavili, da vlada s HDZ-jem na čelu z zavračanjem tega amandmaja preprečuje predsednici, da bi si zvišala priljubljenost med volivci. Spomnili so, da se je podpora Grabar-Kitarovićeve močno okrepila julija zaradi njenega navijanja med svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji, medtem ko je prejšnji mesec izgubila "četrtino volivcev" zaradi zavračanja globalnega dogovora ZN-a o migracijah.

Grabar-Kitarovićeva je prejšnji konec tedna v Lillu v navijaški mrzlici in v razpoznavnem hrvaškem "kockastem" nogometnem dresu spremljala zmago hrvaških teniških igralcev proti Franciji v finalu Davisovega pokala, podobno kot je to počela med svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji, na katerem je Hrvaška osvojila drugo mesto.

Sredi novembra je novinarjem sporočila, da 18. novembra ne bo šla v London na nogometno tekmo hrvaških nogometašev z Anglijo v ligi narodov, ker da nima denarja.