Foto: EPA
Foto: EPA

Znamenita 800 let stara katedrala je spet odprla svoja vrata, tokrat kot center za cepljenje. Približno 1000 ljudi, starih 80 let in več, so v katedrali v jugozahodni Angliji cepili prvi dan.

Med čakanjem v vrsti starostniki lahko uživajo v skladbah Bacha in drugih mojstrov klasične glasbe. Kot je povedal glasbeni direktor David Halls za britanski BBC, sta skupaj s pomočnikom Johnom Challengerjem zaigrala na orgle, da bi starostnike umirila in sprostila med čakanjem na odmerek cepiva proti covidu-19. "Danes je razpoloženje mirno in spokojno," je dejal Halls.

Dodal je, da so orgle pred kratkim prenovili in da bo "super, da jih bodo ljudje slišali" po obdobju brez občinstva. Katedrala je namreč med pandemijo covida-19 zaprta.

Dekan katedrale Nicholas Papadopulos je povedal: "Ponosni smo, da igramo vlogo v programu cepljenja, ki v teh težkih časih daje resnično upanje."

Katedrala v Salisburyju ni edino zgodovinsko prizorišče, kjer potekajo cepljenja, saj se čakalne vrste vijejo tudi pred katedralo Lichfield v Staffordshiru.