Foto: AP
Foto: AP

Obiskovalci plaže in reševalci iz vode so odkrili leseno ogrodje, dolgo med 24 in 31 metri, kako kuka iz peska, tik pred vrsto domov v mestu Daytona Beach, ki jih je prejšnji mesec orkan Nicole skoraj povsem uničil.

“Kadar koli najdeš na plaži ladijsko razbitino, je res izjemno doživetje. Tako skrivnostno je. En dan je ni tam, naslednji pa je, zato res buri domišljijo," je povedal morski arheolog in vodja arheološke ekipe Chuck Meide.

Orkan Ian je konec septembra dosegel jugozahodno obalo Floride, nato pa čez osrednji del zvezne države nadaljeval proti vzhodu, vse do Atlantika.

Foto: AP
Foto: AP

Orkan Nicole je v začetku novembra sejal kaos po obali okrožja Volusia, za seboj pa pustil pravo razdejanje in uničene domove ob obali, kjer so bili bolj izpostavljeni zaradi erozije od Iana, poroča AP.

“Gre za redek pojav, a ne enkraten, s podnebnimi spremembami in intenzivnejšimi sezonami orkanov pa se zdi, da se dogaja vse pogosteje," je povedal Meide o odkritju.

Meide, direktor raziskovalnega oddelka muzeja in svetilnika St. Augustine na Floridi, je dejal, da je takoj vedel, da je ogrodje ladijska razbitina, delno zaradi načina gradnje, delno zaradi uporabljenega materiala.

Prepuščena silam narave

Razbitino so najprej odkrili pred dvema tednoma, nato pa jo je znova zasula mivka, ki so jo čez razbitino zanesli valovi. Arheološka ekipa ta teden ne namerava razkriti celotne razbitine, zgolj dovolj, da jo izmerijo, skicirajo in morda vzamejo nekaj vzorcev lesa za testiranje izvora.

Prav tako nimajo namena ladje premakniti z obale Daytona, ne samo zato, ker bi to verjetno stalo nekaj milijonov dolarjev, ampak predvsem, ker je zaščitena tam, kjer je, v vlažni mivki, je povedal Meide. "Pustili bomo materi naravi, da razbitino zakoplje. To jo bo pomagalo ohraniti."