Mladičke so v relativno nepoškodovani kleti naložili v zabojček in jih prenesli na površje. Foto: Reuters/posnetek zaslona
Mladičke so v relativno nepoškodovani kleti naložili v zabojček in jih prenesli na površje. Foto: Reuters/posnetek zaslona

Že pred dnevi smo poročali o skoraj čudežnem preživetju mladiča haskija, ki so ga izpod ruševin potegnili tri tedne po potresu, v ponedeljek pa se je podobno srečnega konca razveselil Kadir Keyifli, lastnik dve leti in pol stare dobermanke Sile.

Kot je pojasnil za medije, je že nekaj časa prosil strojnike in druge, ki čistijo porušeno območje, naj mu pomagajo odkopati ruševine hiše, saj je sumil, da je pod njimi ujeta njegova psička, a mu nihče ni mogel pomagati.

Njegovi pozivi pa so prišli tudi do skupine Meyako, specializirane za reševanje živali, katere člani so v ponedeljek začeli odkopavati ruševine. Po več urah trdega in nevarnega dela jim je uspelo odkopati "potko" do kleti in razbiti (še vedno zapahnjena) vrata. A prizor, ki jih je pričakal v relativno nepoškodovani kleti, je bil vreden trdega dela: na tleh je ležala še vedno živa Sila, ob njej pa trije mladički, je razvidno iz videoposnetka, ki ga je na družbenih omrežjih objavila Meyako.

"Kaj si pila? Kaj si jedla? Si skotila tri mladičke?" so po poročanju Reutersa osupli reševalci spraševali shujšano in šibko psičko. Kot je pozneje pojasnil presrečni Keyifli, je Sila očitno preživela po zaslugi velike vreče pasje hrane, ki je bila shranjena v kleti.

Silo in njene mladičke so na hitro oskrbeli na kraju, nato pa jih odpeljali v bližnje mesto Adana na opazovanje. Kot so še povedali reševalci, je bila pasja mama vidno shujšana, a je lahko sama hodila, zato verjamejo, da bo – skupaj s svojimi malčki – že kmalu tekala naokrog.

Območje potresa, ki je 6. februarja razdejal jug Turčije in sever Sirije, medtem mrzlično čistijo ruševin. Po do zdaj znanih podatkih je v potresu umrlo skoraj 52.000 ljudi.