Otroški obrazi so še posebej prikupni na - otrocih. Foto: epa
Otroški obrazi so še posebej prikupni na - otrocih. Foto: epa
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio je uspešen igralec, kako uspešen bi bil kot politik? Foto: epa
Kapitanu ni bil všeč Darwinov nos. Foto: RTV Slo

Študentje, ki so sodelovali v ameriški raziskavi, so namreč v skoraj 70 odstotkih primerov pravilno izbrali zmagovalnega kandidata samo s tem, da so s pogledom ošinili fotografije dveh tekmecev. Taki rezultati kažejo, da se ljudje tudi v primeru resničnih volitev podzavestno ravnajo po zunanjosti kandidatov.

Raziskava s študenti
V raziskavi so znanstveniki Univerze Princeton več kot 800 študentom kazali pare fotografij resničnih kandidatov za ameriški kongres, zmagovalcev in poražencev. Vprašali so jih, kateri od para je bil po njihovem mnenju izvoljen. V povprečju so študentje za vsak par porabili eno sekundo. Kljub temu so študentje pravilno izbrali v kar 68,8 odstotkih primerov.

Poleg tega so morali tudi oceniti, katera izmed osebnih lastnosti se jim zdi pri kandidatih najpomembnejša, najpogosteje pa so odgovorili, da je to sposobnost kandidata. Zanimivo pa je, da so tudi to lastnost lahko ocenili kar na podlagi njihovega videza.

Otroški videz ne pomaga
Leslie Zebrowitz in Joann Montepare, ki sta napisali komentar k raziskavi, pravita, da otroški videz nikakor ne pripomore k dobremu rezultatu. Take kandidate namreč ljudje pogosto ocenijo kot manj sposobne od ljudi z zrelimi obrazi, ki so sicer enakega spola, starosti in socialnega statusa.

Zebrowitzeva je povedala, da se tudi različne kulture običajno strinjajo, kakšen je človek z otroškim obrazom: ima okrogel obraz, velike oči, majhen nos, visoko čelo in majhno brado.

Izgled je pomemben
"Čeprav ljudje radi verjamemo, da knjige sodimo po njihovi vsebini in ne njihovih platnicah, pa igma zunanjost veliko vlogo v naših vsakdanjih odločitvah," sta poudarili znanstvenici.

Glede na dobljene podatke namreč ljudje ne izbiramo vedno tistih, ki so najbolj primerni za neko funkcijo, temveč tiste, ki so najprimernejše zunanjosti.

S tem je raziskava omajala racionalnost ljudskega glasovanja

Kaj še lahko vpliva
Znanstveniki so poskrbeli tudi za to, da na rezultate niso vplivali drugi dejavniki, kot so starost, privlačnost in popularnost kandidatov, ki bi lahko imeli odločilen vpliv na izbiro. Starejše in podobno tudi bolj privlačne kandidate bi namreč ljudje največkrat ocenili kot bolj sposobne.

Darwinov nos
Kako močen pa je dejansko vpliv zunanjosti, sta Zebrowitzeva in Monteparova pokazali z nenavadno anekdoto. Sam Darwin, avtor teorije o evoluciji, bi namreč skoraj zamudil življenjsko priložnost, saj se kapitanu ladje Beagle, na kateri je kasneje izdelal svojo teorijo, ni zdel dovolj odločen. Ker mu ni bil všeč Darwinov nos, zaradi katerega se mu je zdel šibek in neodločen, mu je namreč skoraj preprečil potovanje.