Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Tradicionalna prireditev, ki je letos potekala že desetič, se je v Goričanah začela ob 18. uri, ko se je dobro stemnilo. Gre za največji in najbolj obiskan tovrstni dogodek pri nas, letos naj bi si sprevod peklenščkov ogledalo okoli 9000 obiskovalcev.

Skupine parkeljnov so se enako kot pretekla leta zvrstile druga za drugo v obliki mimohoda ter tako predstavile maske in opremo svojega kraja, zgodovino in navade. "Zelo atraktivne maske si je velika večina parkeljnov izdelala samih in predstavljajo njihov ponos," so pred dogodkom poudarili organizatorji, Turistično društvo Goričane - Vaše.

Tudi letos so parkeljne, ki so prišli tudi iz Avstrije, Italije in Hrvaške, spremljali ogenj, hrušč in vragolije.

Vsako leto se 5. decembra v Goričanah zberejo vaščani ter uprizorijo obhod svetega Miklavža in njegovih "pomočnikov" od vrat do vrat ter jim razdelijo dobrote ali pa kakšno šibo. Še pred tem pa pripravijo noč parkeljnov, ko se "peklenščki" pokažejo v svoji najboljši oz. najbolj strašni luči. Tako opomnijo otroke, da morajo biti pridni, ter jim pokažejo, kdo jih bo obiskal, če ne bodo. "Prav zato je tak dogodek še posebno zanimiv v našem delu Slovenije, kjer se Miklavževanje še vedno intenzivno pojavlja," so zapisali.

Po mimohodu parkeljnov je v Goričanah potekala še zabava z ansamblom Veseli svatje in skupino Miran Rudan inDESIGN.

Noč parkeljnov pri Medvodah