Juan Vicente Pérez Mora. Foto: Youtube/Guinnessova knjiga rekordov
Juan Vicente Pérez Mora. Foto: Youtube/Guinnessova knjiga rekordov

"Potem ko je preživel obe svetovni vojni, bil priča iznajdbi televizorja in pristanku človeka na Luni, je leta 2020 preživel tudi covid-19," so ob potrditvi novice zapisali pri Guinnessovi knjigi rekordov.

Odgovorni urednik slovite knjige Craig Glenday pa je dodal: "Bilo nam je v čast, da smo lahko potrdili in praznovali neverjetno dolgo življenje prvega Venezuelca, ki je bil tudi uradno priznan kot superstoletnik. Ne samo, da je bil gospod Pérez Mora najstarejši državljan v svoji državi, ampak je bil tudi prvi Južnoameričan, ki ga je Guinnessova knjiga rekordov uradno priznala kot najstarejšega trenutno živečega človeka na svetu. Poleg tega je v zgodovino zapisan kot četrti najstarejši moški, čigar starost je bila uradno potrjena."

Juan Vicente Pérez Mora je bil kot trenutno najstarejši moški na svetu potrjen 4. februarja 2022, ko je umrl njegov predhodnik Saturnino de la Fuente García. Svojo dolgoživost je pripisoval svojemu življenjskemu slogu, torej da je "trdo delal, počival ob praznikih, zgodaj hodil spat, spil kozarček žganja na dan, ljubil Boga in ga vedno nosil v svojem srcu".

Rodil se je 27. maja 1909 v mestu El Cobre v zvezni državi Táchira, kjer je nato tudi preživel svoje celotno življenje. Z ženo Ediofino del Rosario García s katero sta bila do leta 1997, ko je umrla, poročena 60 let, je imel 11 otrok (šest sinov in pet hčera). Ob smrti za njim žaluje še 42 vnukov in vnukinj, 18 pravnukov in pravnukinj ter 12 prapravnukov.

Smrti in življenju najstarejšega državljana se je poklonil tudi venezuelski predsednik Nicolas Maduro, guverner Táchire Freddy Bernal pa je na družbenem omrežju X zapisal: "Z globoko žalostjo in bolečino se poslavljamo od arhetipa Tachirca: ponižnega, delavnega, mirnega ter predanega svoji družini in tradiciji."

Naziv najstarejšega moškega na svetu je zdaj prešel v roke 111-letnemu Britancu Johnu Tinniswoodu, ki svojo dolgoživost pripisuje "zgolj sreči". Nekdanji poštni uslužebenec, ki v pokoju uživa že več kot pol stoletja, pravi, da v življenju ni imel nobene posebne prehrane, še danes pa obožuje "krompirček in ocvrto ribo ob petkih".