Pes se je izkazal v iskalni akciji (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Pes se je izkazal v iskalni akciji (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Da pogrešajo mater z leto dni starim dojenčkom, so bili policisti obveščeni v soboto opoldne, ob pol dveh ponoči pa ju je Max že našel.

"Pogrešane nihče ni videl ali slišal v zadnjih dveh dneh, kar zanjo ni bilo značilno. Prav tako ni bila dosegljiva na telefon, zato je svojce začelo skrbeti za njeno varnost. Tako smo nemudoma začeli iskalno akcijo," je povedal policijski inšpektor Jonathan Rees-Jones. "Zaradi odličnega ekipnega dela smo sredi gorske ceste hitro izsledili avtomobil pogrešane." Pomagali so tudi gorski reševalci in policisti, ki so območje preiskovali s helikopterjem.

Glavno vlogo pri iskalni akciji sta prevzela Max in njegov dreser, poroča The Guardian. Čeprav še ni imel veliko izkušenj, se je Max pri iskanju sledi odlično izkazal. Pozno ponoči sta Lloyd in Max opazila žensko v bližini strme soteske, ki je skušala priklicati pomoč. Pogrešanima so nemudoma nudili zdravniško pomoč, saj sta dalj časa preživela na mrazu.

"Max je bil ves čas iskalne akcije osredotočen. Predstavljal je neprecenljiv del ekipe, saj se je hitro odzval na klice pogrešane mame, kar nam je omogočilo uspešen konec iskalne akcije," je povedal Lloyd, ki je prvič sodeloval z junaškim psom.