Med ogroženimi pticami je tudi kookaburra, znan tudi kot smejoči avstralski ptič. Foto: Zala Bojović
Med ogroženimi pticami je tudi kookaburra, znan tudi kot smejoči avstralski ptič. Foto: Zala Bojović

Na decembrskih seznamih najbolj prodajanih albumov običajno kraljujejo zimzelene božične uspešnice ali pa največje uspešnice zadnjega leta. A Avstralijo je letošnji december preplavila nekoliko drugačna glasbena mrzlica. Na vrhu lestvic najbolj prodajanih albumov se je namreč znašla plošča klicev in zvokov najbolj ogroženih avstralskih vrst ptic.

Ptice so premagale svetovne uspešnice, kot je novi album skupine ABBA in raperja The Weeknd, prehitele so celo tradicionalno uspešne božične plošče Mariah Carey in Michaela Bubléja.

Album so ustvarili pri naravovarstveni organizaciji BirdLife Australia, na njem pa lahko poslušamo petje 53 najbolj ogroženih avstralskih ptic. Kot so povedali v organizaciji, je bilo treba za klice določenih ptic po več dni čepeti v grmovju in čakati na pravi klic. Večino posnetkov je ustvaril David Stewart, ki že več kot 30 let snema redke ptičje klice po Avstraliji.

Songs of Dissappearance, kar v prevodu pomeni pesmi izginotja, je prvi tak album v zgodovini, ki je zasedel tako visoko mesto na avstralskih lestvicah. Izkupiček od njegove prodaje bo namenjen boju za ohranitev ogroženih živalskih vrst.

"Album je izjemna zbirka zvokov, ki jih morda nikoli več ne bomo slišali, če nič ne storimo," je za BBC povedal vodja BirdLife Australia Paul Sullivan."Čeprav je ustvarjanje albuma zabavno in zanimivo, pa ima naš projekt izjemno resno podlago. Pokazati moramo vsem ljudem, kako pomembne in ogrožene so ptice."

Glede na raziskave Univerze Charlesa Darwina je že šestina od 1400 avstralskih ptičjih vrst ogrožena. Poleg uničevanja naravnih habitatov in podnebnih sprememb so ptice v zadnjih leith prizadeli še uničujoči požari, ki so ponekod popolnoma uničili življenjski prostor že tako ogroženih živali.