Picasso je eden največjih umetnikov 20. stoletja. Foto: EPA
Picasso je eden največjih umetnikov 20. stoletja. Foto: EPA
Litografija Pabla Picassa na temo Don Kihot in Sančo Pansa. Foto: EPA

Na večini skic je narisana prav Picassova ljubimka, danes 79-letna Genevieve Laporte. Picasso je skice narisal leta 1951, ko sta bila z Genevieve na počitnicah v Saint Tropezu. Laportejeva želi z njihovo prodajo svetu pokazati nežno stran umetnika, ki je bil večkrat obtožen grobega ravnanja z ženskami.

Laportejeva je napisala tudi knjigo o svojem ljubezenskem razmerju s slavnim umetnikom. Kot pravi, želi ljudem pokazati skrito stran Picassa, ki je bil pogosto opisan kot aroganten in poln prezira do žensk.

Laportovi se je zdelo nesmiselno zapustiti skice svojim sorodnikom, saj za njih nimajo tako velikega pomena kot zanjo. Zato se je odločila, da jih proda.

Picassa spoznala že v najstniških letih
Picasso in Laportejeva sta bila skrivna ljubimca, ko je bila ona stara dobrih 20 let, on pa skoraj 50.

Z enim največjih umetnikov 20. stoletja se je Genevieve prvič srečala že v najstniških letih, ko ga je intervjuvala za šolski časopis. V teh letih je sama začela pisati poezijo. "Mislim, da sva imela posebno razmerje, ker sva bila oba umetnika," je povedala. Sprva sta bila le prijatelja, z razmerjem sta začela, ko je Genevieve odrasla.

Skice vredne okoli dva milijona evrov
Dražba po potekala v ponedeljek v Parizu. V dražbeni hiši Artcurial menijo, da so skice vredne okoli dva milijona evrov. V muzeju HermiTage iz St. Peterburga so skice označili kot dela iz Picassovega "nežnega" obdobja.

Laportejeva pravi, da med njimi ni skice, ki bi ji bila najljubša. "So kot reka, ki je ne moreš ločiti na posamezne kapljice," je dejala in izrazila upanje, da jih bo kupil en kupec in da skic ne bodo ločili.