34-letni picopek, ki je po izobrazbi računovodja, je pice v majhnih votlinah na pobočju vulkana začel peči že leta 2013, a z njimi sprva ni požel velikega navdušenja.

Letos, ko je februarja začel bruhati ognjenik Pacaya, jih je nato začel peči neposredno na vroči, še tekoči lavi, kar mu je prineslo slavo.

Kot je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, turisti in domačini množično prihajajo poskušat jed, pečeno na vulkanski vročini na skalnatem pobočju pod vulkanskim kraterjem.

V svoji prav posebni kuhinji Garcia testo razprostre na poseben kovinski pekač, odporen na temperature do tisoč stopinj Celzija, nato pa ga premaže s paradižnikovo omako in obilno obloži s sirom in kosi salame ali mesa. Oblečen od glave do peta v posebno zaščitno obleko in vojaške škornje testo nato odloži na lavo in po le desetih minutah je pica pečena.

Pacaya je eden od treh aktivnih vulkanov v Gvatemali, nahaja pa se le 25 kilometrov od prestolnice.