Foto: Vinakoper
Foto: Vinakoper

Tako so simbolično počastili tudi lansko 330. obletnico rojstva velikega baročnega virtuoza Giuseppeja Tartinija. Projekt, ki so ga naslovili Tartini 330: Sound Experience by Sara, je pod nadzorom idejne vodje Sare Pfeifer Milčinović dokazal, da glasba blagodejno vpliva tudi na pridelavo vina. Pod vplivom Tartinijeve skladbe so se na tem refošku že pri alkoholni fermentaciji pokazali prvi pozitivni učinki. Izvajalci projekta zatrjujejo, da je tako vino dokazano bolj uravnano in uglajeno z boljšim vonjem in okusom.

Rezultate dvoletnega projekta so avtorji ovrednotili v dveh sklopih. Senzorično analizo vina,
kot so bistrost, barva, vonj in okus, so analizirali na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Analiza je potrdila odstopanja med vzorcem brez izpostavitve glasbi in tistim, ki je bil v času vinifikacije izpostavljen Tartinijevi skladbi. Nato so vino testirali še pivci, in sicer na slepi degustaciji, kjer je več kot 30 udeležencev testiralo obe različici vina. Prisotni so ocenili, da so razlike očitne. Najbolj je bilo degustatorjem zanimivo to, da je imel refošk z glasbo mehkejšo in bolj uglajeno kislino, hkrati pa so pivci pohvalili sadno intenzivnost vonja in poln okus vina.

Pozitiven vpliv glasbe

Glasba pripomore k boljši različici vina, je prepričana Sara Pfeifer Milčinović. Foto: Vinakoper
Glasba pripomore k boljši različici vina, je prepričana Sara Pfeifer Milčinović. Foto: Vinakoper

"Glasba dokazano pozitivno vpliva na žive organizme," so v izjavi zapisali pri Vinakopru. "Poznamo že pozitivne učinke glasbe, ki pomirjajo ljudi, rastline in živali. V Montalcinu v Italiji v vinograde postavljajo zvočnike in vrtijo klasično glasbo, ki blagodejno vpliva na rast grozdja. Podobne zgodbe se pojavljajo tudi v ZDA, Franciji in drugje po svetu. Glasba ni le spremljevalka, temveč sopotnik na poti, ki je preoblikuje vino v eleganco in subtilnost," dodajajo.

"Zvok je povsod okoli nas in težko si predstavljamo življenje v popolni tišini. V poskusu se srečujemo s hipotezo, da zvočno valovanje pozitivno vpliva na živa bitja, v mojem primeru na mikroorganizme, ki ob glasbeni spremljavi med alkoholnim vrenjem, biološkim razkisom in zorenjem delujejo in pripomorejo k boljši različici vina," je dejala avtorica projekta Sara Pfeifer Milčinović. Pri Vinakopru so potrdili, da je pilotni projekt potrdil potencial za razvoj glasbenega vina tudi iz prihodnjih letin: "Za zdaj ostajamo pri refošku, se pa že spogledujemo tudi z drugimi glasbenimi zvrstmi in avtorji," je sklenila Pfeifer Milčinović.