Člani skupine pravijo, da z dihalnimi vajami in namakanjem v mrzli vodi vse leto utrjujejo svoj imunski sistem in vzdržujejo dobro fizično kondicijo.

Ledena družina se v jutranjih urah zbere na idilični lokaciji ob Kamniški Bistrici, obkroženi s planinami.

"V bistvu se vse leto namakamo v ledenih vodah z namenom dviga imunskega sistema, krepitve odpornosti," je povedal Emil Ledenko. Najprej sledijo skrbne priprave na mrzlo kopel. "Delamo po metodi Wima Hofa, po dihalnih vajah sledi sestop v vodo, kjer smo maksimalno fokusirani na dihanje, ravno zato, da nas ne zebe, da je telo zaščiteno, tako smo lahko v vodi od 7 do 10 minut," je pojasnil Ledenko.

Nizozemski športnik Wim Hof – rekorder v plavanju pod ledom in rekorder v bosonogem maratonu na snegu in ledu – je razvil to metodo za izboljšanje športnih dosežkov, krepitev imunskega sistema in zmanjševanje posledic stresa.

"Jaz to počnem že tri leta vsakodnevno in tudi moji prijatelji to počnejo redno. V vsem tem času se niti eden ni prehladil. Ne prehlada, ne gripe, ničesar," je še dodal Ledenko.

Voda ima približno štiri stopinje Celzija, vendar pri nobenem od udeležencev ni opaziti, da bi jih zeblo.

Kopanje v ledeni vodi lahko utrdi telo in okrepi zdravje. Vendar je pri tem potrebna previdnost, saj lahko pride do podhladitve. Ljudje, ki imajo težave s srcem, in ljudje s kroničnimi boleznimi, se morajo prej posvetovati z zdravnikom.

Plavanje v ledeno mrzli vodi